Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 29.09.2021

Uusi kotimainen tanssielokuva tarttui herkkään aiheeseen

Tanssitaiteen maisteri Kati Kallio on tanssitaiteilija, kuraattori ja nyt entistä vahvemmin myös tanssielokuvan ohjaaja. Hänen tanssielokuva Käy rinnallain (Walks with Me) on hiljattain valmistunut elokuvatuotantoyhtiö Pystymetsän ja tanssiryhmä Myrskyryhmän yhteistuotantona, ja se on saanut jo kutsuja kansainvälisille elokuvafestivaaleille. Elokuva käsittelee ikäihmisen yksinäisyyttä ja luopumisen vääjäämättömyyttä hienovireisellä ja koskettavalla tavalla.

Tanssitaiteen maisteri Kati Kallio on ohjannut elokuvan Käy rinnallain, joka on saanut kutsuja kansainvälisille elokuvafestivaaleille.

Kati Kallio. Kuva: Stephane Louesdon

Käy rinnallain -elokuva saa maailman ensi-illan Lontoossa syyskuussa 2021 WOFFF, Woman Over 50 -elokuvafestivaalilla ja samanaikaisesti Kreikassa Thessaloniki Cinedance International -festivaalilla. Ohjaaja Kati Kallio ja tanssitaiteilija Elli Isokoski osallistuvat WOFFF festivaalin kansainväliseen paneelikeskusteluun.

Käy rinnallain -elokuva syntyi yhteistyössä Kati Kallion, tanssitaiteilija Elli Isokosken ja 94-vuotiaan Kyllikki Piiran käymistä keskusteluista kuolemasta ja luopumisesta luonnollisena ja väistämättömänä osana elämää. Elokuvassa nämä teemat nousevat esiin kertomuksena pitkästä ystävyydestä ja kumppanuudesta. Keskustelut liittyivät Isokosken taideprojektiin ‘Nykytanssia ja tanssielokuvaa tekien, kokien ja katsoen kotona asuville ikäihmisille’.

Käy rinnallain -elokuva on syntynyt yhteistyössä Kati Kallion, tanssitaiteilija Elli Isokosken ja 94-vuotiaan Kyllikki Piiran käymistä keskusteluista .

Elokuva alkaa 80-vuotiaan Sannan kotoa. Sanna näkee ikkunasta tapahtuman, joka saa hänet muistelemaan lapsuuttaan. Elokuvan edetessä todellisuus ja muistelmat sekoittuvat keskenään. Sannan tarina kerrotaan neljän eri ikävaiheen kautta: lapsuuden, nuoruuden, ruuhkavuosien ja vanhuuden.

80-vuotiaan Sannan tarina kerrotaan eri ikäkausien kautta lapsuudesta vanhuuteen.

Elokuvan esiintyjät ovat iältään 10–90-vuotiaita ja sitä tähdittävät mm. tanssitaiteilijat Elina Häyrynen, Jukka Tarvainen, Ervi Siren ja Marjukka Savolainen. Koskettavissa lapsuus, nuoruus ja vanhuus -kohtauksissa nähdään tanssin ja teatterin amatöörejä.

Käy rinnallain -elokuvassa ollaan Sannan lapsuuden muisteloissa.

Käy rinnallain -elokuvan ovat tuottaneet Outi Rousu (elokuvayhtiö Pystymetsä) ja Elli Isokoski (Myrskyryhmä). Elokuvaa ovat tukeneet AVEK, Kirkon Mediasäätiö, Taiteen edistämiskeskus TAIKE, Helsingin kaupunki, Suomen Kulttuurirahasto ja Iloa Arkeen-pysäkkitoiminta. Elokuva on valmistettu yhteistyössä Ylen kanssa.

Elokuvan kotimainen ensi-ilta oli tiistaina 28.syyskuuta 2021 Luova ja iätön Käy rinnallain -tanssielokuvien näytöksessä kulttuurikeskus CAISAssa.

Samana päivänä 28.9.2021 oli elokuvan tv-ensi-ilta Ylen Uusi Kino -ohjelmistossa Teema-kanavalla. Sen jälkeen elokuva on nähtävissä Yle Areenassa.

Kuvat: Käy rinnallain -elokuvasta.