Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 26.10.2021

Uusi Gravity-tanssiteos yhdistää akrobatian ja kamppailulajien liikekieltä

Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän Helsinki Dance Companyn ja Kinetic Orchestran tanssiteos Gravity vie katsojan syvälle tanssin maailmaan yhdistelemällä eri nykytanssitekniikoita akrobatiaan ja kamppailulajeihin. Koreografi Jarkko Mandelinin uutuus saa ensi-iltansa pienellä näyttämöllä 11. marraskuuta.

Helsinki Dance Companyn ja Kinetic Orchestran tanssiteos Gravity saa ensi-iltansa 11.11.2021 Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä.

Gravity.  Kuva:  Petra Tiihonen

Helsinki Dance Companyn ja Kinetic Orchestran yhteistyössä toteutettava Gravity jatkaa koreografi Jarkko Mandelinin äärimmäisen fyysisten ja liikkeeseen keskittyvien teosten jatkumoa kahdeksan tanssijan voimin. Mandelin on ensimmäinen tanssiryhmän johtajana lokakuussa 2020 aloittaneen Antti Lahden Helsinki Dance Companylle kutsuma koreografi.

”Gravity on kuin aikansa kuva. Monikerroksinen, nopeatempoinen ja monista eri liiketekniikoista ja liikekulttuureista koostuva verkko. Sen vauhti ja liikekeskeisyys eivät ainoastaan tutki ja tee näkyväksi painovoimaa, mutta myös aikaa niin kirjaimellisesti kuin yleisemminkin sitä omalla olemassaolollaan kommentoiden”, sanoo koreografi Jarkko Mandelin.

Esityksessä tanssivat Sanni Giordani, Jyrki Kasper, Anni Koskinen, Kalle Lähde, Heidi Naakka, Mikko Paloniemi, Justus Pienmunne ja Oskari Turpeinen.

”Gravity-tanssiteosta inspiroivat nykyaikaiset tanssitekniikat, pariakrobatia, sekä kamppailulajien funktionaalisuus. Lopputulos pyrkii olemaan aito ja itsensä näköinen koherentti ja suvereeni tanssiteos, jonka äänimaailma, puvustus ja lavastus luovat liikkeen tavoin assosiaatiota, mutta eivät varsinaisesti sijoita teosta mihinkään konkreettiseen tilaan eikä aikaan välttääkseen turhia tai tyhjiä kerroksia teoksessa”, Mandelin sanoo.

Esityksen skenografian on suunnitellut William Iles ja puvut Elina Kolehmainen. Äänisuunnittelusta vastaa Janne Hast.

Jarkko Mandelin on klassisen baletin koulutuksen saanut nykytanssikoreografi ja kansainvälisesti toimiva kouluttaja. Kymmenessä vuodessa hän on luonut oman tunnistettavan tyylinsä ja tunnetaan erityisesti nykytanssin paritekniikan ja lattiatekniikan kehittäjänä. Mandelin on Kinetic Orchestra tanssiryhmän perustaja ja taiteellinen johtaja.

Gravity-esityksen yleisölle järjestetään 23. marraskuuta esityksen jälkeen keskustelutilaisuus ja taiteilijatapaaminen. Tilaisuuden vetää tanssiryhmän johtaja Antti Lahti.

 Gravity-ensi-ilta 11.11.2021 Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä (Eläintarhantie 5)