Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.02.2020

Uusi Don Giovanni huokuu vahvaa henkilöpsykologiaa

W. A. Mozartin Don Giovanni on yksi maailman mestarillisimmista oopperoista. Ajattomasti helmeilevä musiikki ja hersyvät teemat nähdään nyt tuoreena tulkintana, jonka ohjaa teatterimaailmasta tuttu Jussi Nikkilä. Äärimmäisen tragedian ja äärimmäisen komedian liitto saa ensi-iltansa Kansallisoopperassa 6.3.

Kuvassa on nuori nainen makuulla ja selkä paljaana.  Selässä on luku 1003 ja naisella on tumman vihreä samettikangas alaruumiinsa peittona. Takana on viininpunaista samettiverhoa.

 

Kyltymätön Don Giovanni himoaa kaikkia, sekä Elviraa että tämän palvelijatarta ja maalaishäiden morsianta. Kun Don Giovanni tappaa yhden uhrinsa isän, alkaa tapahtumasarja, joka vie viettelijän vääjäämättä kohti julmaa kohtaloaan.

”Don Giovanni on toiminut vuosikymmeniä samalla tavalla. Koko hahmo, hänen toimintamallinsa ja se mitä hän tekee ihmisille tarjoavat ohjaajalle otollisen maaperän ja jännitteen", Jussi Nikkilä kuvailee nimihahmoa.

Kun aikansa taitavin libretisti ja nerokkain säveltäjä kohtasivat, syntyi omaperäisesti tragiikkaa ja komiikkaa yhdistelevä ooppera, jota pidetään yhtenä koko oopperahistorian keskeisimmistä teoksista. Pelkästään Mozartin tarttuvien melodioiden tulva riittäisi tekemään Don Giovannista klassikon. Kun tuttuihin säveliin vielä yhdistyy Lorenzo Da Ponten puhutteleva draama, tuloksena on yhä uusiin tulkintoihin houkutteleva kuolematon teos.

Rokokoo syleilee modernia estetiikkaa

Oopperanäyttämöllä nähdään tällä kertaa lisämausteena myös kahdeksan tanssijan ensemble, joka yhdistelee liikekielessään mm. nykytanssia, ilma-akrobatiaa ja street dancea. Teoksen koreografiasta vastaa Ima Iduozee, jonka kanssa Jussi Nikkilä teki yhteistyötä jo Kansallisteatterin Juliassa ja Romeossa vuonna 2018.

”Meidän Don Giovannissamme sekoitetaan rokokoota ja modernia estetiikkaa, joten myös tanssin liikekieli on nykymaailmasta. Jos Mozart eläisi, niin uskon, että hän olisi tästä tanssielementistä hyvin innoissaan”, Nikkilä toteaa.

Prahassa kantaesityksensä vuonna 1787 saanut oopperamaailman klassikko on Jussi Nikkilän ensimmäinen oopperaohjaus. Musiikinjohdosta vastaa Kansallisoopperan päävierailija, kapellimestari Patrick Fournillier. Lavastuksen ja projisoinnit on suunnitellut takis, puvut Erika Turunen, valaistuksen Kalle Ropponen ja taistelukoreografiat Seppo Kumpulainen.

Don Giovannin nimiroolissa nähdään Toscassa syksyllä 2018 hurjana Scarpiana häikäissyt Tuomas Pursio ja Donna Annan roolissa taas syksyllä 2019 Carmenin Micaëlana laulanut Liine Carlsson. Muissa rooleissa esiintyvät mm. Koit Soasepp Komtuurina, Tamuna Gochashvili Donna Elvirana, Tuomas Katajala Don Ottaviona, Markus Suihkonen Leporellona, Henri Uusitalo Masettona sekä Olga Heikkilä Zerlinana.

W. A. Mozart: Don Giovanni

Ensi-ilta Suomen kansallisoopperassa 6.3.2020