Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.02.2020

Uudistuneen Ilmari Hannikainen -pianokamarimusiikkikilpailun finaalit Jyväskylä Sinfonian säestäminä 4.–5.3.

Jyväskylä Sinfonian kanssa soitettaviin kansainvälisen sarjan orkesterifinaaleihin huipentuva Ilmari Hannikainen -pianokamarimusiikkikilpailu on osa 1970-luvulta lähtien Jyväskylässä järjestettyjen musiikkikilpailujen jatkumoa.

 

Kuvassa on Jyväskylä Sinfonia käytävätilassa ja soittajat ovat molemmin puolin käytävää rivissä.

Kuva: Tuukka Järventausta

 

Ilmari Hannikainen veljineen muodosti Suomen ensimmäisen ammattimaisen kamariyhtyeen, Trio Hannikaisen. Se oli inspiraationa, kun Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön kutsuma kilpailutoimikunta professori Erik T. Tawaststjernan johdolla uudisti Ilmari Hannikaisen nimissä käytävää kilpailua. Ylikapellimestari Ville Matvejeffin johtamat kilpailufinaalit kuullaan Jyväskylän teatteritalolla keskiviikkona ja torstaina 4.–5.3.    

Kilpailussa on kaksi sarjaa, ja se käydään esikarsinnasta finaaleihin saakka yhtyeinä. Yhtyemuotoina kilpailussa ovat pianotrio, viulu-pianoduo ja pianoduo sekä nelikätisesti että kahdella pianolla. Finaalikonserttien lopullisen ohjelmiston ratkaisevat finaaliin edenneiden yhtyeiden teosvalinnat säveltäjäniminä W. A. Mozart, Alfredo Casella, Bohuslav Martinů ja Francis Poulenc.

Kilpailu järjestetään yhteistyönä Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön, Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Jyväskylän yliopiston, Suomalaisen musiikkikampuksen, Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylä Sinfonian kesken.

Tuomariston jäseniä mukana taiteilijatapaamisissa

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat Ivari Ilja, puheenjohtaja (Viro), Seppo Kimanen, Terhi Dostal (Suomi/Saksa), Heini Kärkkäinen ja Ellen Nisbeth (Ruotsi). Puheenjohtaja Ivari Ilja on vieraana taiteilijatapaamisessa keskiviikkona, ja pianisti Heini Kärkkäinen, joka esiintyy Jyväskylä Sinfonian solistina 6.5., on vieraana torstain tapaamisessa. Molemmat tilaisuudet ovat teatteritalon kulmalämpiössä klo 18.15 alkaen.