Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.01.2022

Uudistettu Riihisaari houkutteli Savonlinnassa vuonna 2021

Riihisaaren ja Savonlinnan museon uusi tuleminen kesällä 2021 otettiin avosylin vastaan. Puolentoista vuoden remontin jälkeen 1. kesäkuuta avautunut Riihisaari keräsi kävijöitä reilussa puolessa vuodessa enemmän kuin takavuosina koko vuonna. Uudistuneen museo- ja järviluontokohteen menestyksen syynä olivat mielenkiintoiset näyttelyt, tapahtumat sekä uudet palvelut ja elämykset.

Kesäksi uudistunut Riihisaari kiinnosti peräti yli 33 000 kävijää, vaikka vuosi oli poikkeuksellinen monin tavoin. Koronapandemia esti käytännössä ulkomaalaiset matkailijat, joita normaalisti on miltei neljäsosa kävijöistä. Lisäksi kevään aikana Riihisaari tarjosi palvelujaan pienemmissä väliaikaistiloissa, minä aikana kävijöitä oli vain reilut puolitoistatuhatta. Siksi kesä-joulukuun välinen kävijäryntäys oli merkittävä, myös aiempiin vuosiin verrattuna.

Ihmisen kokoinen museo sekä tasokkaat näyttelyt

Museorakennuksen remontti oli onnistunut ja tarpeen, ja sitä kiittelivät myös kävijät. Uudistettuja tiloja on kehuttu asiakaspalautteissa. Samoin kiiteltiin Riihisaaren monipuolisia, mielenkiintoisia sekä sopivan kokoisia näyttelyitä. Kaikki esillä olevat ehti ja jaksoi kiertää, myös perheen pikkuväki. Kesän näyttelyt, Jukka Rintala – Unelmien matkassa 2021, Kadonnutta Savonlinnaa etsimässä: Signe Brander ja Savon Vincent – Ilmari Aalto 130 vuotta, keräsivät suositteluja ja niiden onnistunutta toteutusta kehuttiin. Museolaivat saivat myös uusia ystäviä, kun monet kävijöistä vierailivat Riihisaaressakin ensimmäistä kertaa.

Savonlinnan  Riihisaaren museo on avattu uudistuneena 1.6.2021 ja näyttelyiden joukossa oli yleisöä kiinnostanut laivapienoismallinäyttely.

Laivapienoismallinäyttely kiinnosti yleisöä runsaasti syksyllä 2021. Kuva: Riihisaari, Savonlinnan museo, Timo Seppäläinen

Syksyn vetonaula HIIOHOI -laivapienoismallinäyttely jatkuu vielä tämän viikon loppuun. Lapsille suunnattu Lue minut -näyttely keräsi pitkästä aikaa myös koululaisryhmiä ohjattuihin ohjelmiin. Esa Tuomirannan Junatarinoita ja muita maalauksia sekä Ars Nova ry:n Tulevaisuuden jälkeen kiinnostivat taiteen ystäviä. Marraskuun lopun joulunavaustapahtuma keräsi yli 800 kävijää tutustumaan näyttelyihin sekä muuhun päivän ohjelmaan.

Uusia avauksia yleisölle

Uutena tuotteena Riihisaaressa kokeiltiin kesällä päivittäisiä opastettuja yleisökierroksia. Näillä pääsylipun hintaan kuuluvilla kierroksilla vieraili yhteensä yli 800 asiakasta. Sisäkierroksella saatiin maistiaisia kaikista Riihisaaren viidestä näyttelystä sekä kuultiin museorakennuksen historiasta ja remontista. Pihakierroksella kuultiin Riihisaaren alueen historiasta sekä tutustuttiin museolaivojen tarinoihin.

Riihisaaressa toteutettiin myös pakopelejä, lainattiin asiakkaille soutuvenettä sekä paijattiin lampaita. Toki myös vanhat tutut tervahöyryristeilyt Mikko-laivalla vetivät väkeä. Merkittävässä roolissa Riihisaaren toimintojen kehittämisessä olivat Savonlinnan museon ja Metsähallituksen sekä eri yhteistyökumppaneiden toteuttamat kehittämishankkeet.

Riihisaari Blues uusi menestysfestari

Marraskuun pimeyden keskellä Riihisaaressa tehtiin rohkea musiikillinen avaus, kun maailmallakin mainetta niittäneet blues-artistit keikkailivat ensimmäisillä Riihisaari Blues -festivaaleilla. Bluesviikonloppu otettiin vastaan erittäin innostuneesti ja tapahtumalle toivottiin jatkoa. Kiitoksia tuli myös siitä, että oli yleensäkin lähdetty järjestämään näin upeaa tapahtumaa koronapandemian vuoksi haastavana ajankohtana. Vuosittaiseksi tapahtumaksi alun perinkin suunniteltu Riihisaari Blues koetaan jälleen tulevana syksynä.

Riihisaari Blues on suunniteltu vuosittain järjestettäväksi tapahtumaksi ja se järjestetään seuraavan kerran syyskuussa 2022.

Riihisaari Blues on uusi vuosittain järjestettävä festivaali. Kuva: Riihisaari, Savonlinnan museo, Timo Seppäläinen

Kohti täyttä museovuotta ja edelleen kehittyvää museokohdetta

Ensimmäinen ehjä näyttely- ja tapahtumavuosi uudessa Riihisaaressa on käynnistynyt. Vaihtuvia näyttelyitä, kuten myös erilaisia tapahtumia ja elämyksiä mahtuu Riihisaaren vuoteen useita. Ensimmäisinä uusina näyttelyinä avautuvat tammikuussa Suomen itä valokuvissa sekä Ville ja Anni Löppönen: Kuin muuttuva uni – Maalauksia ja valokuvia.

www.riihisaari.fi