Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.04.2022

Urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi kansainvälisellä OnlineOrgan-urkufestivaalilla - katso video

Urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi osallistuu International OnlineOrgan -urkufestivaalille, joka järjestetään nettifestivaalina 18.4.–1.5.2022. Kansainvälisesti arvostettu Kiviniemi soittaa With Spirit and Fire -musiikkielokuvassaan kuusia eri urkuja Finlandia-talossa, Turun tuomiokirkossa, Turun Mikaelinkirkossa, Lakeuden ristissä Seinäjoella, Ristinkirkossa Lahdessa sekä Tampereen tuomiokirkossa. Musiikkiohjelman on kuvannut ja äänittänyt Mika Koivusalo, joka on tehnyt yli 70 äänilevyä Kalevin kanssa Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä ja Italiassa.

Kuvassa on Kalevi Kiviniemi on puolivartalokuvassa takanaan Tampereen tuomiokirkon katon holvikaaria, jotka ovat vaaleita.

Kalevi Kiviniemi Tampereen tuomiokirkossa. Kuva: Mika Koivusalo

 

With spirit and fire -musiikkielokuvassa kuullaan Kiviniemen improvisaatioita, jotka ovat hänen tavaramerkkinsä. Mukana ovat myös Kalevin sovitukset Sergei Rachmaninoffin ja Bela Bartókin sävellyksistä, Sibeliusta, alkuperäisteokset Naji Hakimilta ja Michel Correttelta sekä Kalevin muistiinkirjoittama improvisaatio, Fantasia Taneli Kuusiston teemasta. Musiikkiohjelman kesto on 60 minuuttia ja siinä kuullaan kaikkiaan kahdeksan kappaletta. Ohjelma on katsottavissa vuoden 2022 loppuun saakka festivaalin sivujen kautta.

Ensimmäiselle IOOF-festivaalille osallistuu suuri joukko maailman eturivin urkutaiteilijoita, kuten Pariisin Notre Dame -katedraalin urkuri Olivier Latry, joka soittaa konserttitallenteessa Versaillesin vieressä sijaitsevan Saint-German-l’Auxerrois’n kirkon urkuja. Mukana on myös yhden maailman parhaan musiikkioppilaitoksen, New Yorkin Juilliard Schoolin Paul Jacobs. Muita festivaalilla kuultavia urkutaiteilijoita ovat muun muassa Kölnin Tuomiokirkon Winfried Bönig sekä usein Suomessakin vieraillut Wayne Marshall, joka soittaa konserttitallenteessa Vicenzan Teatro Olimpicon kirkon urkuja.

 

 

Pretoriasta, Etelä-Afrikasta festivaalille osallistuu professori Theo van Wyk, joka edustaa kotimaansa lisäksi Namibiaa, Botswanaa, Zimbabwea, Mosambikia ja Sambiaa. Hän soittaa festivaaliohjelmassa Pretorian yliopiston kappelin urkuja. Mukana on myös useita naisurkureita eri maista, kuten esimerkiksi Iveta Apkalna, joka soittaa Hampurin Elbphilharmonie-salin urkuja. Festivaalilla on edustettuina laaja kirjo eri maita ja sen ohjelmaan kuuluu myös mestarikursseja, webinaareja ja paneelikeskusteluja. International OnlineOrgan -festivaalia tukee muun muassa Saksan UNESCO.

https://io-of.org/events/with-spirit-and-fire-2/