Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 30.03.2022

Upcycling-kirja johdattaa pelastamaan maailmaa vaate kerrallaan

Paula Malleuksen Upcycling-kirja haastaa ymmärtämään tekstiili- ja muotialaa kokonaisuutena ja tuo esiin mahdollisuuksia uusiotuotannon näkökulmasta. Malleus kutsuu mukaan kaikki tekstiili-ja muotialan oppilaitokset ja toimijat upcycling-vallankumoukseen.

Kuvassa on osa kirjan kannesta.  Kuva on musta-valkoinen ja isoilla kirjaimilla on tekstiä cycling osittain. Taustalla on osa vaatteesta.

Kannen kuva: Kanerva Mantila

 

Olemme globaalisti matkalla kohden uudenlaista tuotantomekanismia, jonka sivuvirtana ei enää synny luonnonvaroja ehdyttävää jätemassaa, vaan kaikki sivuvirrat nähdään rahanarvoisina hyödykkeinä. Näiden sivuvirtojen edelleen työstäminen on upcyclingia eli uusiotuottamista, johon tarvittavat työmenetelmät ja tekijät vielä puuttuvat.

Paula Malleus johdattaa Upcycling-kirjassaan ymmärtämään tekstiili- ja muotialaa kokonaisuutena, minkä lisäksi hän tuo esiin siinä ilmeneviä ongelmia ja ennen kaikkea mahdollisuuksia uusiotuotannon näkökulmasta.

Kirjan tavoitteena on innostaa alan harrastajia, ohjata tulevia ammattilaisia sekä perehdyttää alalla jo toimivia upcyclingin mahdollisuuksiin. Malleus haastaakin kirjansa myötä kaikki tekstiili-ja muotialan oppilaitokset ja toimijat upcycling-vallankumoukseen!

”Parasta upcyclingissa on oppia havaitsemaan se potentiaali, joka piilee näennäisesti arvottoman takana. Jonkun hylkäämä voi olla toisen aarre."

Kirjailijasta

Ompelija- ja mallimestari Paula Malleus on uusiotuotannon pioneeri, jonka kirja on ensimmäisiä laatuaan myös globaalisti. Pitkä ura tekstiili- ja muotialalla sekä alan pitkän linjan yrittäjyys takaavat sen, että kirjan sisältö käsittelee asiaa kattavasti mutta napakasti.