Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.11.2020

Unohda muistaa, muista unohtaa - Katja Lundén Companyn Muistin jälki

Hybridi on päivän sana eikä aina niin positiivisessa merkityksessä. Katja Lundén Company naputtelee kokoon seoksen teatterista, flamencosta ja musiikista, mausteina nykytanssia ja auringon paahtamia pippureita. Näyttämökuva on mystinen ja houkuttelevan tarinallinen, kolme tuolia joiden ympärillä esineet leijailevat hapsuissa vievät ajatukset muistoihin, menneisyyteen,merkityksellisiin kohtiin elämässä. Teos kuljettaa läpi ihmisen elinkaaren, hyödyntäen kohtaamisia, suhteitamme muihin kanssamme kulkeviin.

 

Kuvassa ovat esiintyjät mustalla pohjalla omissa kuvissaan ja kuvat ovat tiivistetysti keskellä kuvaa.

Kuva: Ville Tikka

 

Kitaristi Joonas Wideniuksen soitto luo tunnelmia ja saattelee eteenpäin, mutta toimii myös itsenäisesti, tasavertaisena osana kvartettia. Teoksesta välittyy muutenkin neljän ilmaisullisesti vahvan ja omaleimaisen esiintyjän tasaväkinen yhteistyö, heikkoa lenkkiä ei näyttämöllä nähdä tai
kuulla. Jokaisella on lavalla oma tähtihetkensä, vaikka kannattelu onkin yhteistä ja vahvaa. Tukee esityksen teemaa, sillä teos kysyy millaista tarinaa kerromme muistoilla omasta elämästämme. Tähtihetkiä ja rakkautta, mutta myös häpeää ja kaipuuta.

Kokonaisuus muodostuu kohtauksista, eikä haittaa vaikka kaari ei olekaan kronologinen, sillä eiväthän muistommekaan ole loogisesti rakennettuja. Joissain kohdin siirtymät kohtausten välillä ovat hieman suoraviivaisia ja pikaisia, toisaalta sama yksinkertainen tyyli näyttäytyy ilmaisullisena
käytännöllisyytenä, mutkattomuutena, taiteellinen dramaturgia ja runollinen herkkyys syntyvät pienin elein ja viittein. Susanna Haaviston sanoitukset osuvat ja uppoavat, eikä koronamuistoa pysty seuraamaan silmäkulman kostumatta.

Sanaleikit muistamisesta ja unohtamisesta, Katja Lundénin tanssit huikeine ilmeineen sekä Haaviston ja Janne Marja-ahon dialogi väärästä muistosta tuovat kaivattua kepeyttä ja kirpeyttä teokseen. Kiinnostavia yksityiskohtia on runsaasti, mutta silti intensiteetti säilyy. Hybridi napauttaa ajatukset liikkeelle ja kaivaa muistot mielen sopukoista, ennakkoluuloton ja koskettava seos maistuu – elämältä.

 

Mervi Leivo

 

Katja Lundén Company
Muiston jälki

Esiintyjät: Susanna Haavisto, Katja Lundén, Janne Marja-aho, Joonas Widenius
Koreografia: Katja Lundén ja Janne Marja-aho
Musiikin sovitus/sävellys: Joonas Widenius
Käsikirjoitus: Susanna Haavisto, Katja Lundén, Janne Marja-aho
Ohjaus: Susanna Haavisto
Pukusuunnittelu: Työryhmä
Visualisointi: Työryhmä
Valo- ja äänisuunnittelu: Mirkka Saari

12.11.2020 (ensi-ilta)
13.11.2020
26.11.2020
27.11.2020
28.11.2020
Kanneltalo, Helsinki