Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.04.2024

Unelmointia maagisella näyttämöllä - Zodiakin Neon Beige tarjoaa salaista supervoimaa

Huhtikuun lopussa Zodiak Stagella nähdään teos, jossa mielikuvitusta ja unelmointia lähestytään teknologiana ja salaisena supervoimana. NEON BEIGE on koreografi ja esiintyjä Alen Nsambun ensimmäinen kokopitkä koreografinen näyttämöteos.

Alen Nsambu on suomalais-angolalainen koreografi ja esiintyjä, joka valmistui Kööpenhaminan Den Danske Scenekunstskolenista pääaineenaan tanssitaide ja koreografia. Teoksen muu työryhmä koostuu paikallisista taiteilijoista, joihin kuuluvat Angel Emmanuel, Aino Kontinen, Nori Kin, Susi Siriya Orenius, Ritni Ráste Pieski ja Titus Torniainen.

 

Kuvassa on roskakasan päällä yksi tanssija ja oikealla alempana kaksi tanssijaa.  Vasemmalla alempana vinottain on yksi tanssija kiven päällä. Kuvan sävy on ruskehtava.

 Kuva: David Degasper/Zodiak

 

NEON BEIGE -teoksen keskiössä sijaitsevat marginaaleista kumpuavat autofiktiiviset kohtaukset.

- NEON BEIGE on syntynyt tarpeesta luoda tilaa itseni kaltaisille ihmisille ja uudenlaisille näyttämöllisille representaatioille. Teoksen alkuperäisellä lähtöidealla on jonkinlainen yhteys Ima Iduozeen ja Tuomas Parkkisen ohjaamaan versioon West Side Story -musikaalista (Savoy Teatteri, 2021), jossa olin mukana näyttelijänä. Musikaalin konseptina oli kuluneen, stereotyyppisen ja rotuun pohjautuvan roolituksen hylkääminen – näyttämön uudelleenkuvittelu.

Tämä minulle melko uusi tapa ajatella löysi myöhemmin samana vuonna tiensä myös taiteelliseen lopputyöhöni Kööpenhaminassa, syventäen omaa tulkintaani representaatioiden ja oman identiteettini suhteesta ympäröiviin rakenteisiin. NEON BEIGEn juuret siis ulottuvat moneen paikkaan ja aikaan, sillä teos rakentuu punoen sisäänsä omia kokemuksiani, muistoja ja unelmia, Nsambu avaa teoksen taustaa.

- Keskeisenä kokemuksena teoksessa on tunne tarpeesta sulautua joukkoon kokeakseen hyväksymisen tunne, mutta tietäen samalla että erottuu aina olemalla usein ainoa huoneessa. Etenkin omiin muistoihin liittyy vahvasti kokemus ulkoisesta katseesta ja sen vaikutuksesta itsensä näkemiseen, käyttäytymiseen ja unelmiin. Esityksen nimen lisäksi sanapari neon beige kuvastaa tilaa jossa ei olla valokeilassa eikä keskiössä, mutta jossa omat ääriviivat piirtyvät esiin tarpeeksi tarkasti ettei tilaa näkymättömyyteen tai epäselvyyteen ole, Nsambu jatkaa.

Teos lähestyy mielikuvitusta ja unelmointia teknologiana, salaisena supervoimana ja marginalisoitujen yhteisöjen selviytymisstrategiana. Sen avulla rakentuu vaihtoehtoisia maailmoja, joissa on mahdollista pohtia identiteettiä postkolonialistisissa rakenteissa sekä kokea iloa sosiopoliittisessa ilmapiirissä, joka ei salli stereotyypeistä poikkeavaa kompleksista ilmaisua. Millaisia olemisen tapoja ja unelmia voisi olla, jos enemmistöjen dominoiva mielikuvitus ei muovaisikaan todellisuuttamme?

- Moneksi muuntuminen ja potentiaalit kiinnostavat minua tällä hetkellä todella paljon. Näyttämöllä saan esiintyjänä eräänlaista valtaa ja tilaa näissä yhteiskuntarakenteissa, joissa oleminen tuntuu välillä todella ahtaalta. Se puolestaan on todella tärkeää, kun työskennellään sen kysymyksen kanssa että mitä jos ulkoinen katse ei määrittäisikään tapaa olla? Maagista on myös miten näyttämö, ja sen elementit, mahdollistavat kaiken tämän muodonmuutoksen ja fiktion, joka kuitenkin tapahtuu katsojan silmien edessä tässä todellisuudessa, Nsambu pohtii.

NEON BEIGE nähdään Zodiak Stagella yhteensä 9 kertaa kertaa ajalla 26.4.–7.5. Lue Alen Nsambun koko haastattelu Zodiakin verkkosivujen Päiväkirjasta.

Kantaesitys
Alen Nsambu: NEON BEIGE

Esiintyjä, koreografi: Alen Nsambu
Dramaturgi: Susi Siriya Orenius
Puvustus: Angel Emmanuel
Äänisuunnittelu: Nori Kin
Valosuunnittelu: Titus Torniainen
Tilasuunnittelu: Aino Kontinen & Titus Torniainen
Prosessiin osallistunut: Ritni Ráste Pieski
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Alen Nsambu, Ehkä-tuotanto
Residenssi: Ehkä-tuotanto
Ennakkokuvat: David Degasper, Aino Kontinen

Ensi-ilta: 26.4.2024, Zodiak Stage, Kaapelitehdas (Kaapeliaukio 3, B-aula), Helsinki
Muut esitykset: 28.4., 29.4., 30.4., 2.5., 3.5., 4.5., 6.5., 7.5.

Taiteilijatapaaminen ma 29.4. esityksen jälkeen.

https://www.zodiak.fi/fi