Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.12.2022

Ulkomailla palkittu elokuva Sisu Suomen ensi-iltaan tammikuussa

Sisu-elokuva on tulossa ensi-iltaan tammikuussa. Sisu voitti neljä palkintoa Sitgesin kansainvälisillä elokuvajuhlilla Espanjassa lokakuussa. Parhaan elokuvan palkinnon lisäksi Jorma Tommila sai parhaan näyttelijän palkinnon, Kjell Lagerroos palkittiin parhaasta kuvauksesta ja Juri Seppä ja Tuomas Wäinölä parhaasta alkuperäismusiikista. Sitges on yksi suurimmista ja arvostetuimmista genre-elokuviin keskittyvistä festivaaleista maailmassa.

Kuvassa on etualalla kumarassa kulkeva Jorma Tommila ja hänen edessään on savua ja panssarivaunu miehistöineen. Oikealla on miehistönkuljetusauto.

Jorma Tommila. Kuva: Antti Rastivo/Freezing Point Oy

 

Sisun sai ensiesityksensä syyskuussa Toronton elokuvafestivaaleilla. Elokuvan teatterilevitysoikeudet myytiin Torontossa tarjouskilpailun päätteeksi Lionsgatelle, joka sitoutuu levittämään elokuvan laajasti elokuvateattereissa Pohjois-Amerikassa. Levityspäivästä ilmoitetaan myöhemmin.

Sisu on hermoja raastava toimintaelokuva toisesta maailmansodasta, jossa yksi mies taistelee natsien tuhopartiota vastaan Lapin erämaassa ja se on kuvattu Suomen Lapissa. Jalmari Helanderin käsikirjoittaman elokuvan keskeisissä rooleissa nähdään Jorma Tommila (Rare Exports, Big Game), Aksel Hennie (Yksin Marsissa, White Wall, Headhunters), Jack Doolan (The Hatton Garden Job), Mimosa Willamo (Aurora, Päin seinää, Box 21) ja Onni Tommila (Big Game).

 

 

Synopsis

Syvällä Lapin erämaassa Aatami Korpi (Jorma Tommila) etsii kultaa. Ajoittain pommikoneiden ylilento ja etäiset sodan äänet kuuluvat kirkkaina syysöinä. Viimein raskas työ palkitaan ja kultapöly vaskoolissa kasvaa kultakimpaleiksi, Aatami lähtee viemään kulta-aarrettaan lähimpään kaupunkiin. Kun Aatamia vastaan rymistelee SS Obersturmführer Bruno Helldorfin (Aksel Hennie) johtama kolmekymmentä henkinen natsituhopartio, alkaa henkeäsalpaava ja kullanhimoinen takaa-ajo läpi tuhotun ja miinoitetun Lapin erämaan.

Tuotanto ja levitys

Elokuvan tuottaa tuotantoyhtiö Subzero Film Entertainment Oy yhteistyössä brittiläisen Good Ghaos tuotantoyhtiön kanssa, tuottajana Petri Jokiranta. Vastaavina tuottajina ovat Mike Goodridge, Gregory Ouanhon ja Antonio Salas. Pohjoismaissa elokuvan levittää Nordisk Film.

Sisua ovat tukeneet Business Finland – Audiovisual Production Incentive, Suomen elokuvasäätiö ja Film Tampere. Elokuvan tv- ja suoratoistokanava on MTV Cmore. Sisu on ensimmäisiä suomalaisia elokuvia, jonka amerikkalainen studio Sony / Stage 6 Films on ostanut jo käsikirjoitusvaiheessa. Sony levittää elokuvan Pohjois-Amerikan ulkopuolella ja Pohjois-Amerikassa elokuvan levittää Lionsgate.

Sisu saa Suomen ensi-iltansa elokuvateattereissa 27.1.2023.