Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.07.2023

Ukrainalaissyntyisen kirjailijan palkittu romaani vihdoin suomeksi

Ukrainalaissyntyisen Natascha Wodinin tositapahtumiin perustuva romaani kertoo tarinan Nastjasta, joka pakenee kotimaastaan Saksaan töihin voidakseen auttaa perhettään. Työviisumin vanhentuminen estää paluun kotimaahan, ja tekee Nastjasta laittoman maahanmuuttajan, jonka elämää leimaa jatkuva pelko paljastumisesta.

Kuvassa on Natascha Wodinin kasvot.  Hänellä on tummat, lyhyet hiukset.

Natscha Wodin. Kuva: Julius Schrank

 

Ukrainalaissyntyisen, saksaksi kirjoittavan Natascha Wodinin palkittu romaani kertoo tarinan Nastjasta, toisen maailmansodan aikana pienessä ukrainalaiskylässä syntyneestä naisesta. Nastja lähtee Neuvostoliiton hajoamista seuraavina kaaoksen ja puutteen aikoina Saksaan töihin voidakseen tukea Ukrainaan jäänyttä tytärtään ja tyttären hoitoonsa ottanutta entistä miestään. Hän asettautuu Berliiniin ja työskentelee siellä siivoojana – insinöörin koulutuksella. Viisumi on voimassa kolme kuukautta, eikä Nastja muista uusia sitä. Näin Nastjasta tulee laiton maahanmuuttaja, eikä hän myöskään pysty palaamaan kotimaahansa viisumin vanhentumisen takia.

Nastjan elämää Saksassa vaikeuttaa jatkuva ilmitulemisen pelko ja maan byrokratian kiemurat. Hän solmii avioliiton, mutta tämä ei tuo ratkaisua hänen ongelmiinsa, pikemminkin hänestä tulee häikäilemättömän riiston kohde. Teoksen on suomentanut Raija Nylander.

Natascha Wodin syntyi 1945 Saksassa ukrainalaisperheeseen, jonka natsit kyyditsivät pakkotyöhön. Heitä ei päästetty sodan jälkeenkään takaisin Neuvostoliittoon heidän juutalaisuutensa takia.

Kirjailija menetti äitinsä 11-vuotiaana tämän hukuttauduttua jokeen. Sittemmin hän etsi lehti-ilmoituksella siivoojaa, joksi hän valitsi Nastjan. He ystävystyivät, ja Wodin sai kuulla Nastjan traagisen tarinan alusta loppuun. Tämän kaipuu kotiin auttoi häntä ymmärtämään oman äitinsä ikävän ja tuskan.

Wodinin tuotantoon kuuluu useita romaaneja. Yksi niistä on Sie kam aus Mariupol, kirjailijan oman äidin tarina, joka on Nastjan kyynelten tavoin palkittu Saksassa.

Natascha Wodinin romaani Nastjan kyyneleet on julkaistu Aviadorin kustantamana.