Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.10.2023

Ukrainalainen Lvivin valtionooppera tuo rakastetun Don Quijote -balettinsa Suomeen

Vuodesta 1900 toimineen Lvivin valtionoopperan klassikkobaletti nähdään viidessätoista suomalaiskaupungissa ensi vuoden helmikuussa. Baletin pääosia tanssivat Lvivin valtionoopperan ensitanssijat Daryna Kirik ja Jaryna Kotys Kitrinä sekä Arsen Marusenko ja Oleksandr Omelchenko Basiliona.

Kuvassa ovat oikealla Daryna Kirik puna-mustassa balettipuvussa ja oikea käsi ojennettuna ja oikea jalka kulmassa sekä toinen jalka ojennettuna.  Vieressä on Arsen Masurenko seisomassa ja pitää kiinni Kirikistä.  Vasemmalla on istumassa kultaisen pöydän ääressä valkoisessa puvussa ballerina.

Kuva: Lvivin valtionooppera

 

Ensi vuoden helmikuussa Suomessa päästään nauttimaan klassisen baletin kauneudesta korkeasta ammattitaidostaan tunnetun Lvivin valtionoopperan (Lviv National Opera) Don Quijote -balettiesityksissä. Lvivin valtionooppera on Ukrainan ensimmäinen teatteri, joka liittyi arvostettuun kansainväliseen Opera Europa -yhdistykseen.

Monissa Euroopan maissa menestyksekkäitä vieraskiertueita tehnyt Lvivin valtionooppera aloittaa Suomen-kiertueensa sunnuntaina 11. helmikuuta Tampereelta ja päättää sen sunnuntaina 25. helmikuuta Lahteen. Tampereen ja Lahden lisäksi Don Quijote nähdään kolmessatoista muussa suomalaiskaupungissa. Katso koko esitysaikataulu alta.  

Jo 1800-luvun lopussa kantaesityksensä saanut Don Quijote on värikäs juhlabaletti, jota pidetään yhtenä klassisen balettitaiteen mestariteoksista. Kolminäytöksinen klassikkoteos perustuu Miguel de Cervantesin kirjoittamaan Don Quixote de la Mancha -romaaniin, baletin musiikin on säveltänyt Ludwig Minkus. Lvivin valtionoopperan esityksen koreografian on tehnyt Yulianna Malkhasyants.

Suomessa pääroolit tanssii Lvivin valtionoopperan ensitanssijat Daryna Kirik ja Jaryna Kotys Kitrinä sekä Arsen Marusenko ja Oleksandr Omelchenko Basiliona. Esitysten musiikki tulee nauhalta.

Lvivin valtionoopperan Don Quijote -baletin Suomen esitykset:
Su 11.2. Tampere-talo, Tampere
Ma 12.2. Kulttuurikeskus Akustiikka, Ylivieska
Ti 13.2. Oulun Musiikkikeskus, Oulu
Ke 14.2. Hyvinkääsali, Hyvinkää
To 15.2. Kulttuuritalo, Helsinki  
Pe 16.2. Carelia-Sali, Joensuu
La 17.2. Paviljonki, Jyväskylä
Su 18.2. Konserttitalo, Turku
Ma 19.2. Promenadikeskus, Pori
Ti 20.2. Konserttitalo Mikaeli, Mikkeli
Ke 21.2. Musiikkikeskus, Kuopio
To 22.2. Kulttuuritalo Virta, Imatra
Pe 23.2. Järvenpää-talo, Järvenpää
La 24.2. Lappeenranta-sali, Lappeenranta
Su 25.2. Sibeliustalo, Lahti

Don Quijote

Musiikki: Ludwig Minkus
Koreografia: Yulianna Malkhasyants
Libretto:  M.Petipa. Perustuu Miguel Cervantesin “Don Quixote de la Mancha” -romaaniin
Lavastus: Mykhailo Ryndzak
Puvustus: Oksana Zinchenko
Kesto: 3 näytöstä, 150 minuuttia ( sisältää kaksi 15 minuutin taukoa)

Roolit:
Kitri: Daryna Kirik / Jaryna Kotys
Basilio: Arsen Marusenko     

Esitykset järjestää yhteistyössä Gramofoni Oy, Pro Piknik ja VPM Live Oy