Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.04.2023

Työpaikkakiusaaminen oli Hilkka Ahteelle vuosien painajainen

Liisa Talvitien kirjoittama elämäkerta Hilkka Ahde – Sinisilmäinen optimisti kuvaa voimanaista parrasvaloissa ja kulissien takana.

 

Kuvassa on keskellä kirjan kansi ja siinä on Hilkka Ahde puolivartalokuvassa vaalean sinisessä puserossa.

Kuva: Docendo

 

Hilkka Ahde kertoo kirjassaan avoimesti ilon ja surun hetkistä, joiden keskellä perhe hänen ja Matti Ahteen näkyvien yhteiskunnallisten tehtävien vuoksi eli. Julkisuuden valokeila heijastui voimakkaasti myös yksityiselämään.

Hilkka Ahde (o.s. Riikonen, s. 1957) oli 1970-luvulla rytmisen kilpavoimistelun ensimmäinen suomalaistähti. Kilpaura loppui 19-vuotiaana, kun Hilkka rakastui itseään kaksitoista vuotta vanhempaan kansanedustaja Matti Ahteeseen.
 
Valkeakoskelainen Hilkka muutti puolisonsa kotikaupunkiin Ouluun, jossa myös lapset Timo, Jussi ja Tiina syntyivät.
 
Hilkka ei jäänyt kotiäidiksi, vaan opiskeli lastentarhanopettajaksi ja osallistui kunnallispolitiikkaan. Hän eteni urallaan AKT-lehden päätoimittajaksi ja viestintäpäälliköksi. Unelmien työstä tuli lopulta vuosien painajainen. Hän joutui esimiehensä työpaikkakiusaamaksi, ja eri oikeusasteiden jälkeen Hilkka voitti taistelunsa Korkeimmassa oikeudessa.
 
Eläkeläisvuodet eivät tuoneet odotettua rauhaa. Hilkka toimi sekä äitinsä että syöpään sairastuneen Matin omaishoitajana. Matin kuoleman jälkeen Hilkka teki surutyötä samalla, kun hoiti pitkään 87-vuotiasta muistisairasta äitiään kolmen naisen kommuunissa. Nyt Helsingin kaupunginvaltuustossakin toimiva Hilkka elää aivan uutta elämänvaihetta.
 
Toimittaja, filosofian maisteri Liisa Talvitie (s. 1955) on kirjoittanut muun muassa Sinikka Sokan, Asko Sarkolan, Matti Eskon, Ilkka Heiskasen ja Heidi Heralan elämäkerrat.

Liisa Talvitie: Hilkka Ahde, sinisilmäinen optimisti (Docendo 2023)