Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 31.08.2021

Työelämän muutoksesta ammentava kotimainen komediauutuus studio Pasilan näyttämölle

Työelämän ajankohtaisiin ilmiöihin pureutuva kotimainen komediauutuus Paahtimo saa ensi-iltansa 8. syyskuuta Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa. Mikko Reitalan kirjoittama ja Sini Pesosen ohjaama uutuus kysyy, mitä menestyminen tämän päivän työelämässä vaatii? Riittääkö pelkkä osaaminen vai onko itsensä brändääminen jo nykyään kansalaistaito?

Paahtimo on Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa 8.9.2021 ensi-iltansa saava näytelmä.

Paahtimo. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri

”Paahtimo on taitavasti kirjoitettu, älykäs komedia. Siinä on kärjistettyjä henkilöitä. Tästä ajasta tunnistettavia työelämän muutoksen ilmiöitä ja henkilöitä, jotka yrittävät pärjätä paineessa muutosten keskellä”, sanoo ohjaaja Sini Pesonen.

Kolmekymppisellä Annilla (Vappu Nalbantoglu) on kaksi loppututkintoa ja erinomaiset arvosanat, mutta työnhakutilanteissa hän ei ole onnistunut markkinoimaan itseään ja osaamistaan niin, että olisi tullut valituksi. Persoonalliselle ja sosiaalisesti lahjakkaalle sisarpuolelle Olivialle (Sanna-June Hyde) sen sijaan satelee työpaikkoja ja mahdollisuuksia. Kun Anni hakee unelmiensa työpaikkaa artesaanikahveja valmistavasta pienpaahtimo Kofista, väärinkäsitys tarjoaa odottamattoman tilaisuuden yhdistää Annin osaaminen ja Olivian persoona. Voiko työelämässä pärjätä pelkillä mielikuvilla, ilman substanssiosaamista, ja minkälaisia törmäyksiä nykyajan työelämä aiheuttaa eri sukupolvien ja eri sukupuolien edustajille?

Vastapaahdetussa kotimaisessa komediassa näyttelevät Vappu Nalbantoglun ja Sanna-June Hyden lisäksi Leena Rapola, Pertti Koivula, Jarkko Niemi ja Jasir Osman.

Kuvassa Paahtimon näyttelijät: Jarkko Niemi, Vappu Nalbantoglu, Sanna-June Hyde, Jasir Osman, Pertti Koivula, Leena Rapola

Kuvassa Jarkko Niemi, Vappu Nalbantoglu, Sanna-June Hyde, Jasir Osman, Pertti Koivula, Leena Rapola. Kuvat Robert Seger, kollaasi Raili Petäjistö

Lavastuksen on suunnitellut Katariina Kirjavainen ja pukusuunnittelusta vastaa Tinja Salmi. Valosuunnittelusta vastaa Teppo Saarinen ja äänisuunnittelusta Maura Korhonen. Naamioinnin on suunnittelut Tuula Kuittinen.

Sini Pesonen on Teatterikorkeakoulun ohjaajan koulutusohjelmasta vuonna 2011 valmistunut helsinkiläinen freelancer teatteriohjaaja. Pesonen on toiminut ohjaajana eri puolilla Suomea mm. Turun, Jyväskylän ja Helsingin kaupunginteattereissa, Kansallisteatterissa, Teatteri Jurkassa ja Takomossa. Hän on ohjannut myös Yle kuunnelman puolella, mm. Stripparit virantoimituksessa (2021). Pesonen on toiminut Kokkolan kaupunginteatterin johtajana 2012–2015 ja on toinen Teatteri Nirvanan taiteellisista johtajista. Hän on ohjannut useita uusia kotimaisia kantaesityksiä, kuten Elämänvoima, Kikka fan club ja Tahto, joka oli Pesosen edellinen ohjaus Helsingin Kaupunginteatteriin, yleisö- ja arvostelumenestys pienellä näyttämöllä 2019.

Mikko Reitala on helsinkiläinen näyttelijä, näytelmäkirjailija ja tv-käsikirjoittaja. Hän on opiskellut Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön ja dramaturgian laitoksilla, toiminut näyttelijänä mm. Turun Kaupunginteatterissa, sekä Q-teatterissa näyttelijänä ja ohjaajana. Reitala on työskennellyt dramaturgina YLE Draamassa, kirjoittanut tv-sarjoja, romaaneja ja näytelmiä. Hänen edellinen näytelmänsä Helsingin Kaupunginteatterissa oli Suomen hauskin mies pienellä näyttämöllä 2017.

Ensi-ilta 8.9.2021