Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.02.2020

Tyhjä kaupunkitila herää henkiin – Hämeenlinnaan uusi taiteen laboratorio

Hämeenlinnaan syntyy täysin uudenlainen julkisen taiteen näyttämö, kun entisen kauppakeskus Linnan tiloissa avautuu uusi taiteelle pyhitetty kaupunkitila – Kortteli2. Kaikille avoimessa ja yleisölle maksuttomassa taidekeskuksessa tullaan näkemään vuoden mittaan sisältöjä kuudelta eri toimijalta, joista suuri osa on paikallisia.

Kuvassa on hupparissa oleva henkilö, joka käsittelee spraylla seinässä olevaa verhoa.  Verhot ovat eri värisiä.

 

Kortteli2 avaa ovensa yleisölle torstaina 5.3. Upeart-taidekollektiivin toteuttamalla näyttelyllä ”Äiti kielsi, mut ei me kuunneltu”, joka tutkii graffitin ja siitä kehittyneiden ilmaisujen suhdetta.

Kortteli2 on julkisen taiteen hankkeita koordinoivan Upeartin kehittämä kumppanuuskonsepti, joka etsii ratkaisuja keskustojen epävarmalta näyttävään tulevaisuuteen placemakingin, taiteen ja tapahtumien keinoin. Kulttuurihankkeen tavoitteena on elävöittää tyhjiä – kuolleeksikin jo koettuja – kaupunkitiloja uuteen kukoistukseen ihmisten kiinnostuksen kohteiksi.

“Kaupunkien keskustat ovat muutoksessa ja yhä suurempi osa niiden vetovoimasta perustuu tulevaisuudessa kulttuuriin, taiteeseen ja tapahtumiin. Kortteli2 on kiinnostava laboratorio, jossa tätä muutosta testataan konkreettisesti käytöstä poistuneessa liiketilassa. Se on myös alusta, joka yhdistää kansainvälisiä, valtakunnallisia ja paikallisia taiteen toimijoita projektiin, jolla lisätään keskustan kiinnostavuutta ja elävyyttä sekä kaupungin sisältä että muualta katsottuna”, kertoo Hämeenlinnan kaupungin kulttuuripäällikkö Janne Nieminen hankkeesta.

”Äiti kielsi, mut ei me kuunneltu”

Hämeenlinnan Kortteli2 avautuu Upeart-taidekollektiivin toteuttamalla näyttelykokonaisuudella keskuksen ensimmäisessä kerroksessa.

“Avajaisnäyttely Äiti kielsi, mut ei me kuunneltu tutkii graffitin ja siitä kehittyneiden ilmaisujen suhdetta sekä graffititaidetta globaalisti arvostettuna taiteen muotona. Näyttelyn toteutukseen on osallistunut kaksi taiteilijaryhmää ja yhdeksän yksilötaiteilijaa, joiden taustaan graffiti on vaikuttanut”, kertoo Upeartin taiteellinen johtaja Jorgos Fanaris.

Kortteli2 saa uusia tasoja pitkin vuotta, kun uudet näyttelyt ottavat keskuksen tiloja ja kerroksia haltuun kevään ja kesän aikana. Tilassa tullaan näkemään elokuun loppuun mennessä sisältöjä kuudelta eri taidealan toimijalta, joista suuri osa on paikallisia. Kevään aikana tiloissa nähdään mm. Hämeenlinnan Taidemuseon toteuttama näyttely ja kesällä toisen kerroksen valtaa Ars Hämeen kesänäyttely. Myöhemmin Kortteli2-keskuksessa nähtävistä teemoista, tekijöistä ja sisällöistä tiedotetaan kevään ja kesän aikana. Lisätietoja tulee saataville Kortteli2.com-sivustolle, joka avautuu yleisölle 20.2.2020.