Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.05.2020

Tuska Art & Designin yhteisötaideteos poltettiin Helsingissä viime yönä

Tuska Art & Designin yhteisötaideteos ASDAMA HEL paloi Suvilahdessa viime yönä pimeiden ajatusten kollektiivisen käsittelemisen merkiksi. Konseptin toivotaan saavan jatkoa muualla Suomessa.

 

ASDAMA HEL -taideteos poltettiin viime yönä kunnianosoituksena elämän herkkyydelle ja asioiden hetkelliselle luonteelle. Katso videolta, kuinka teos paloi Helsingin yössä.

 

Kuvassa on Tuska festivaalin ASDAMA HEL, jossa poltettiin käsitöitä, taideteoksia ym. Kuvassa roihuaa tuli.

ASDAMA HEL, Suvilahti. Kuva: Jesse Kämäräinen

 

Lähes kuukauden ajan rakentunut teos muodostui ihmisten tekemistä taide- ja käsityöesineistä, joiden kautta käsiteltiin pimeitä ajatuksia: yksinäisyyttä, pelkoa, turhautumista ja tuskaa. ASDAMA HEL -nimi on lyhenne sanoista Assembly of Dark Matter – Helsinki.

Käsitöihin ohjeistettiin ja kannustettiin videosarjalla, ja Suvilahteen rovion sytykkeeksi kertyikin sadoittain mitä kekseliäämpiä teoksia. Projektista innostuttiin myös Helsingin ulkopuolella. Esimerkiksi Lahden kaupungin nuorisopalvelut järjestivät kerrallaan muutaman hengen taiteilutuokioita ja toivat syntyneet teokset osaksi ASDAMA HEL -monumenttia juuri ennen polttohetkeä.

Tuska-festivaalin työryhmä oli paikalla valvomassa pimeän aineksen ja ajatusten palamista. ASDAMA sytytettiin klo 3.00 kaikessa hiljaisuudessa kaupunkilaisten vielä nukkuessa, ja tuli sammutettiin ennen aamunkoittoa.

“Poltto oli rauhallinen ja meille teoksen tekijöille äärettömän merkityksellinen. Nyt siirrymme eteenpäin ja kohdistamme katseet kohti kesää 2021, jossa siintää seuraava Tuska-festivaali. Matkamme jatkuu puhtaalta pöydältä”, Tuska Art & Designin ja Tuska-festivaalin pääsuunnittelija Jenni Kääriäinen kertoo.

ASDAMA-konseptin toteuttamisesta muualla Suomessa käydään parhaillaan keskusteluja.

“Lahti toimi inspiroivana esimerkkinä kaupunkien yhteistyöstä! Olisi hienoa nähdä pimeiden ajatusten palavan pois koko Suomessa Hangosta Nuorgamiin”, Tuskan festivaalijohtaja Eeka Mäkynen sanoo.

Helsingin kaupungin kanssa yhteistyössä toteutettu ASDAMA HEL oli konseptuaaliseen suunnitteluun sekä vaikuttavuus- ja vastuullisuusstrategioihin keskittyvän Tuska Art & Designin ensimmäinen suurtuotanto. Tuska Art & Design kuuluu samaan perheeseen Tuska-festivaalin ja TuskaLive-konserttitoimiston kanssa.