Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.01.2023

Turun Taidegraafikoiden 90-vuotisjuhlanäyttely Painetut maailmat avautuu Salon taidemuseossa

Turun Taidegraafikoiden 90-vuotisjuhlanäyttely Painetut maailmat on tuore katsaus tämän päivän turkulaisen sekä kotimaisen taidegrafiikan tilaan ja sen eri menetelmiin. Näyttelykokonaisuuden on kuratoinut kuvataiteilija, yhdistyksen kunniapuheenjohtaja Juha Joro. Näyttely avautuu 28.1.2023.

Kuvassa on värikkäitä, pääosin oransseja tai punaisia kukkia, vihreitä kukkien lehtiä ja valkoista pintaa.

Teija Lehto, Elämän paljous, puupiirros 2022. Kuva: Salon taidemuseo

 

Taidegraafikoiden juhlanäyttelyyn osallistuu 12 yhdistyksen jäsentaiteilijaa: Annika Dahlsten, Markku Haanpää, Katri Ikävalko, Sirkku Ketola, Heli Kurunsaari, Miina Laine, Teija Lehto, Sara Manninen, Laura Miettinen, Tiina Vainio, Hanna Varis ja Jirko Viljanen.

Suomalainen taidegrafiikka on 1980-luvulta lähtien tehnyt irtiottoa perinteestään. Värilliset teokset ovat yleistyneet mustavalkoisen ilmaisun rinnalle ja monet graafikot ovat luopuneet esimerkiksi sarjallisuudesta. Grafiikan teokset ovat entistä maalauksellisempia, vedosten ainutlaatuisuus korostuu ja teosten muoto voi kurkottaa kohti installaatioita.

 

Kuvassa on vakoinen installaatio ja siinä roikkuu alaspäin vakoista harsoja, joissa on mustia kuvioita.

Tiina Vainio, Valloittavat, Installaatio, serigrafia, 2015. Kuva: Salon taidemuseo

 

Taidegrafiikan laajentuneesta ilmaisusta huolimatta kaikki taidegrafiikan menetelmät perustuvat vuosisatoja vanhaan perinteeseen, painamiseen. Veturitallin juhlanäyttely valottaa taidegrafiikan erityisyyttä kuvataiteen ilmaisukeinona. Teosten maailma liikkuu henkilökohtaisten muistumien kautta aina nykyhetken arjen yksityiskohtiin ja tuntoihin. Vanhojen menetelmien hallitseminen luo pohjaa tehdä taidetta uudella tavalla.

Turun Taidegraafikoiden tehtävänä on edistää taidegrafiikan harjoittamista sekä innostaa yleisöä taidegrafiikan äärelle. Vuonna 1986 perustettu näyttelytila Galleria Joella ja sen yhteydessä toimiva yhdistyksen taidegrafiikan myymälä ovat tunnettuja ja pidettyjä yhdistyksen maamerkkejä. Galleria Joella on tullut tunnetuksi korkeatasoisesta ja monipuolisesta näyttelytarjonnastaan. Yhdistyksen ylläpitämä taidegrafiikan yhteistyöhuone sijaitsee Turun keskustassa Rettigin kiinteistöön perustetussa Taiteen Talossa.