Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 25.03.2020

Turun Kaupunginteatterin syksyä terästää Conan Barbaari

Oletko koskaan ollut yksinäinen? Jäänyt ulkopuolelle? Kokenut vääryyttä, ja saanut lohtua vain haaveilemalla kostosta? Yön pimeinä hetkinä, yksinäisyyden ja katkeruuden hiipiessä sieluun, ohjaaja Juho Mantereen avuksi on rientänyt fantasiakirjallisuus, roolipelit ja sankarihevi. Conan Barbaari, Dungeons & Dragons ja Manowar. Näistä aineksista on myös rakennettu hänen uutuusnäytelmänsä Rakkaani, Conan Barbaari. Musta komedia törmäyttää miekan ja magian Mantereen autofiktiiviseen materiaaliin.

Kuvassa on Miro Lopperi kuvan vasemmalla puolella ja kuvan tausta on punainen.

Miro Lopperi. Kuva: Turun Kaupunginteatteri

 

Conan on pakopaikka tosielämän väkivallasta

Mantereen kirjoittamaan ja ohjaamaan näytelmään sisältyy öljyttyjä lihaksia, päätöntä mäiskintää ja mustaa huumoria, mutta myös selkäpiitä hyytävän häijyjä alasävyjä. Groteskista ja pöhköstäkin esillepanosta huolimatta hyväksytyksi tulemiseen ja anteeksiantoon liittyvät teemat ovat samaistuttavia ja antavat ajateltavaa eri-ikäisille katsojille. Conan on viritettyä fantasiaa, joka tuo näkyväksi sekä nuorten että aikuisten maailmassa vahvana elävän jaottelun sankareihin ja luusereihin. Kaikki eivät todellakaan synny sankareiksi.

"Conan on tässä ajassa tarkasteltuna kaikkea mitä ei saisi olla, mutta kostoa kytevälle koulupojalle se oli ihaninta ikinä. Fiktio on ollut minulle pakopaikka tosielämän väkivallasta. Esitykseen tulee myös paljon komiikkaa ja lämpöä, sillä ne ovat minulle tärkeimpiä työkaluja esityksiä tehdessäni, olipa aihe miten rankka tahansa", Mantere kertoo.

Aiemmin karnevalistisia tulkintoja klassikkoteoksista tehneen Mantereen tämänkertainen ohjaus jättää paljon tilaa katsojan mielikuvitukselle. Roolituskaan ei ole turhan tarkka. Conaniksi pääsevät eläytymään kaikki mukana olevat näyttelijät iästä ja sukupuolesta riippumatta. Turun Kaupunginteatterin konkarinäyttelijöiden rinnalla nähdään Suomen Kansallisteatterin lavoilta tuttu Miro Lopperi. Turussa ensi kertaa vierailevat Lopperi ja Mantere ovat tehneet yhteistyötä Teatterikorkeakoulusta lähtien.

”On ollut hienoa kehittää Mantereen kanssa yhteistä, omanlaistamme näyttämökieltä. Esityksemme ovat ennen kaikkea hikisiä, hauskoja ja hurjia”, Lopperi nauraa.

Rooleissa Lopperin rinnalla nähdään Ulla Koivuranta, Kimmo Rasila, Ulla Reinikainen ja Kirsi Tarvainen. Esityksen lavastussuunnittelusta vastaa Jani Uljas, puvustuksesta Tuomas Lampinen, äänisuunnittelusta Mika Hiltunen, valosuunnittelusta Jari Sipilä ja naamioinneista Minna Pilvinen.

Muskelisankarin nousu maailmanmaineeseen

Conan Barbaari (Conan the Barbarian) on alun perin amerikkalaisen pulp-kirjailija Robert E. Howardin luoma fantasiahahmo 1930-luvulta. Howard kirjoitti yhteensä 21 Conan-novellia, jotka toimivat lähtölaukauksena miekka ja magia -genrelle. Hahmosta tehtiin vuonna 1982 ilmestynyt elokuva, josta tuli aikansa merkittävimpiä

Elokuvassa Conan selviytyy orvon kovasta kohtalosta ja lopulta kostaa vanhempiensa kuoleman. Ristiriitaisen vastaanoton saanut, raa’an väkivaltainen elokuva teki Arnold Schwarzeneggerista ja hänen ympärysmitaltaan 55-senttisestä hauislihaksestaan tähden. Elokuvasta tehtiin Jason Momoan tähdittämä uusintaversio vuonna 2011.

Rakkaani, Conan Barbaarin ensi-ilta 9.9.

Muskelit puhuvat 9.9.2020 alkaen Pienellä näyttämöllä. Esityksen ikäsuositus on 16+, sillä musta komedia sisältää paljasta pintaa, väkivaltaa ja kyseenalaisia arvoja.
.