Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.07.2021

Tuomas Kantelisen Nordic Adagio -teoksen kantaesitys 10.7. Lieksassa

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian kantaesittävät säveltäjä Tuomas Kantelisen heitä varten säveltämän uuden teoksen Nordic Adagio. Kamarimusiikkiteos kantaesitetään Jean ja Aino Sibeliuksen häämatkakohteessa Monolan aitan pihapiirissä järjestettävässä kesäkonsertissa Lieksassa lauantaina 10.7.2021.

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian kantaesittävät säveltäjä Tuomas Kantelisen heitä varten säveltämän uuden teoksen Nordic Adagio. Kamarimusiikkiteos kantaesitetään Jean ja Aino Sibeliuksen häämatkakohteessa Monolan aitan pihapiirissä järjestettävässä kesäkonsertissa Lieksassa lauantaina 10.7.2021.

Jussi Makkonen ja esittävät Tuomas Kantelisen heille säveltämän Nordic Adagio -teoksen kantaesityksenä 10.7.2021 Lieksassa.

Jussi Makkonen ja Nazig Azezian. Kuva: Joel Kangas.

“Olemme iloisia, että Tuomas on tehnyt meille säveltämästään orkesteriteoksestaan myös kamarimusiikkiversion, jota voimme esittää koronan aikaan. Kappaleen orkesteriversion esitämme myöhemmin”, Jussi Makkonen kertoo.

Tuomas Kantelinen halusi säveltää Jussi Makkoselle ja Nazig Azezianille soivaa, kaunista ja jylhää musiikkia.

Tuomas Kantelinen. Kuva: Krista Keltanen.

Tuomas Kantelinen tunnetaan kauniista melodioistaan ja Nordic Adagio liittyy luontevasti hidastempoisten kappaleiden joukkoon. “Kun Jussi ja Nazig lähestyivät minua, minulle oli välittömästi selvää, että haluaisin säveltää heille soivaa, kaunista ja jylhää musiikkia. Duo on sielullinen ja on innostavaa tehdä heidän kanssaan asioita tällä taiteen kentällä”, Tuomas Kantelinen kertoo.

Jussi ja Nazig ovat erikoistuneet suomalaiseen taidemusiikkiin ja ovat tunnettuja erityisesti kansallisromanttisesta ohjelmistostaan, minkä lisäksi he ovat kantaesittäneet suomalaisten nykysäveltäjien teoksia muun muassa Pekka Jalkaselta ja Jonne Valtoselta.

Tuomas Kantelinen on kansainvälisesti menestynein suomalainen elokuvasäveltäjä, joka on säveltänyt muun muassa Suomen Kansallisoopperassa esitetyt Lumikuningatar- ja Pieni merenneito -baletit sekä musiikkia useisiin elokuviin ja tv-sarjoihin, kuten esimerkiksi Tiina Lymin ohjaamaan suosittuun Sisäilmaa-sarjaan sekä Klaus Härön Äideistä parhain, Renny Harlinin Mindhunters ja Peter Flinthin Arn - Temppeliritari -elokuviin. Kantelinen voitti Jussi-palkinnon elokuvamusiikista Olli Saarelan Lunastus ja Rukajärven tie -elokuviin. Lisäksi hän sävelsi musiikiin Oscar-ehdokkaana olleeseen Sergei Bodrovin ohjaamaan Mongol-elokuvaan. Lisäksi Tuomas on säveltänyt ooppera-, baletti- ja musikaaliteoksia. Hän työskentelee parhaillaan Lumikuningatar-jääshow’n parissa. Hän on säveltänyt musiikin kaikkiaan noin 100 elokuvaan.

Monolan aitan kesäkonserttisarja järjestetään Sibeliusten häämatkakohteekssa Monolan aitalla Lieksassa  8.-10.7.2021. Konserteissa esiintyvät Jussi Makkosen ja Nazig Azezianin kanssa viulisti Liisa Makkonen, joka on toiminut muu muassa Vaasan kaupunginorkesterin konserttimestarina.

Monolan aitan kesäkonsertit

Uusia alkuja
Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian oppilaineen Monolan aitan kesäkonserttien sarjan ensimmäisessä konsertissa to 8.7.2021 voimansa yhdistävät sellisti Jussi Makkonen, pianisti Nazig Azezian sekä heidän oppilaansa Joensuun konservatoriosta. Aitan pihapiirissä järjestettävässä konsertissa kuullaan rakastettuja sävellyksiä Suomessa ja ulkomailla Sibeliuksen musiikkia tunnetuksi  tekevien taiteilijoiden sekä nuorten lupauksien tulkitsemina.
Esiintyjinä sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian oppilaineen.

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian oppilaineen avaavat Montolan aitan kesäkonserttien sarjan 8.7.2021.

Jussi Makkonen ja Nazig Azezian Monolan aitan edessä. Kuva: Pekka Varonen

Sielunmaisemia
Viulisti Liisa Makkonen suvi-illassa Monolan aitan kesäkonserttien sarjan toisessa konsertissa pe 9.7.2021 klo 18 mm. Vaasan kaupunginorkesterissakin konserttimestarina toiminut viulisti Liisa Makkonen taituroi suomalaisen musiikin parissa. Aitan pihapiirissä järjestettävässä konsertissa kuullaan muun muassa osa pielisjärveläisen säveltäjä Heino Kasken julkaisemattomasta viulusonaatista sekä Liisan taidokasta, hetken tunnelmasta syntyvää improvisointia.
Esiintyjinä viulisti Liisa Makkonen ja pianisti Nazig Azezian.

"Rakkaalle Ainolle" – Aino Sibelius 150 vuotta & Kantelisen teoksen kantaesitys
Monolan aitan kesäkonserttien sarjan kolmas konsertti järjestetään la 10.7.2021 klo 16. Konsertti on omistettu Aino Sibeliukselle, jonka 150-vuotissyntymäpäivää juhlitaan 10.8.2021. Monolan aitan pihapiirissäkuullaan muun muassa  Tuomas Kantelisen sellisti Jussi Makkoselle ja pianisti Nazig Azezianille säveltämän teoksen maailman kantaesitys.
Esiintyjinä viulisti Liisa Makkonen, sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian.

Konserttisarjan järjestää Monola-seura ry.

Jean ja Aino Sibelius viettivät kuherruskuukautensa Lieksassa, Surpeenvaaran kylällä Pielisen rannalla sijaitsevassa Monolan aitassa kesällä 1892. Monola-seura ry kunnosti aitan Leader -hankkeena vuosina 2016-2017 kulttuuri- ja matkailukohteeksi. Monolan aitta on noussut kiinnostavaksi kulttuurikohteeksi, jossa on vieraillut matkailijoita eri puolilta maailmaa.

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian ovat konsertoineet tänä vuonna kerran kuukaudessa Jussi Makkosen kulttuurikodista Nurmeksesta striimatuissa konserteissa. Makkosen kulttuurikodin striimatuilla konserteilla on ollut viimeisen vuoden aikana yli 100 000 katsojaa eri puolilla maailmaa. Konserteissa ovat vierailleet kevään 2021 aikana etäyhteydellä mm. presidentti Tarja Halonen, näyttelijä Seela Sella, lastenpsykiatri Jari Sinkkonen sekä Suomen Ranskan suurlähettiläs Teemu Tanner. Jussi Makkosen kulttuurikodista toteutetut kaksisuuntaiset striimaukset ovat herättäneet suurta kiinnostusta muun muassa Yhdysvalloissa, jossa Finlandia Foundation National toteuttaa virtuaalisen konserttisarjan yhdessä Makkosen ja Azezianin kanssa tänä vuonna.