Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.08.2019

Tubecon, Aku Ankka ja Otava lukemisen puolesta

Aku Ankka ja Otava ovat Tubeconin kumppaneita tämän vuoden Tubeconissa 16.–17.8. Messukeskuksessa. Aku Ankka kutsuu seikkailuihin Ankkapuistossa, jossa kävijät pääsevät astumaan sisälle Aku Ankan maailmaan. Otava puolestaan esittelee tapahtumassa kirjauutuuksiaan.

 

Kuvassa on Tubeconin kävijöitä.  Kuva on sävyltään tumma ja keskellä on värikkäitä valoja ja valokiilat kuvan kumpaankin kulmaan. Kuvan keskellä näkyy metalliruuturakenteita, joita on valaistu vaaleanvihreillä ja punaisilla valoilla ja tausta on sininen.  Samassa kohdassa näkyy kävijöitä selin.

Tubeconin kävijöitä. Kuva: Pekka Keränen

 

Nuorten kuluttamista sisällöistä valtaosa on digitaalisen median sisältöä, joka painottuu videoon, kuvaan tai ääneen – YouTube-videoita, Instagram-sisältöjä, podcasteja, pelistriimauksia tai TikTok-videoita. Kuitenkin myös tekstit ja lukeminen ovat tämän vuoden Tubeconissa läsnä uusien verkkoalustojen ja ilmiöiden rinnalla.

– On hienoa, että tubekulttuurin tapahtumassa voidaan tuoda esiin kaikenlaisia sisältöjä, alustoja ja ilmiöitä ja kannustaa nuoria esimerkiksi lukemaan. On tärkeää, että nuorilla on luettavaa teemoista, jotka kiinnostavat heitä, toteaa Suomen tubettajat ry:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Koski.

Aku Ankka ja Otava kannustavat Tubeconissa nuoria lukemaan

Tubeconissa oleminen on Aku Ankalle luontevaa, sillä sekä Aku Ankka että Tubecon puhuvat terveellisen, tasapainoisen elämän puolesta, johon kuuluvat sekä viihdyttävä lukeminen että videoiden katselu ja kuvaaminen. Aku Ankka on opettanut suomalaisia lukemaan jo vuodesta 1951 ja edesauttanut suomen kielen rikastumista historiansa ajan.

– Lukeminen on tutkitusti parasta polttoainetta mielikuvitukselle ja luovuudelle. Niin Aku Ankka kuin Tubeconkin haluavat kannustaa kaikkia monipuoliseen viihtymiseen ja kutkutella ihmisten nauruhermoja omilla tavoillaan, julistaa Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä.

Tubeconissa Aku Ankka kutsuu seikkailuun valtavassa, yli 500 neliön Ankkapuistossa, josta löytyy muun muassa Ankkalinnasta tuttujen hahmojen patsaita, Roope Ankan rahasäiliö, Akun auto, pehmiskone, epäonnenpyörä sekä tietysti lukunurkkaus Aku Ankka -sarjakuvien ahmimiseen paikan päällä.

Heinäkuussa julkaistussa Aku Ankan Tubecon-liitteessä neljä vannoutuneiksi ankkafaneiksi tunnustautuvaa tubettajaa kertovat suhteestaan Aku Ankkaan. Suositut Herbalisti, Jennysvoices, Mariieveronica ja ZoneVD liittyivät Akun seuraan karikatyyrinä tarinoissa, joissa kuvastuu tubettajille ominainen huumori yhdessä Akun hulvattoman persoonan kanssa. Aku Ankkaan pääseminen on ollut nelikolle lapsuuden haave, jonka toteutuminen on heidän mielestään todellinen läpimurto. Oman Tubecon-Akkarin voi hakea Aku Ankan osastolta Ankkapuistosta Tubeconin aikana. Tubettajat esiintyvät sarjakuvaruutujen lisäksi myös Aku Ankan hulvattomissa show-kokonaisuuksissa. Perjantaina Herbalisti, Jennysvoices ja ZoneVD pistävät pystyyn ankkamaisen shown Tubeconin päälavalla, ja lauantaina show siirtyy Aku Ankan omalle tontille: Ankkapuistoon.

Otava puolestaan esittelee Tubeconissa kolme kirjauutuutta: Reetta Lahtisen ja Ville Kormilaisen Tubettajan päiväkirja, Miisa Rotola-Pukkilan Inspiskalenteri by mmiisas ja Miklun Paras kirja ikinä. Uutuuskirjoja voi ostaa Tubeconin kaupasta. Lisäksi lauantaina Tubeconin päälavalla keskustellaan kirjoista ja lukemisesta ja pohditaan, mitä kirjoja tubettajat lukevat, vai lukeeko kukaan enää nykyään mitään? Keskustelun vetäjänä toimii esimerkiksi Tubettajan päiväkirjan kirjoittaja Ville Kormilainen, ja Villen kanssa aiheesta keskustelee muun muassa tubettaja Saara Daniela.

– Me Otavalla haluamme saattaa nuoret ja kirjat yhteen. Tubettajat ovat tässä parhaita sillanrakentajia. Niin kuin Miklu ilmaisee asian Paras kirja ikinä -teoksessaan: ”Ole fiksu. Vaikka se ei siltä välillä vaikuta, suurin osa ihmisistä haluaa viisaan kumppanin. Lue siis kirjoja”, lasten- ja nuortenkirjapäällikkö Kaisu-Maria Toiskallio Otavalta sanoo.

Tubecon järjestetään tänä kesänä jo kuudetta kertaa. Tapahtuman teemana on tänä vuonna tulevaisuus. Viime vuonna Tubeconin kokonaiskävijämäärä oli noin 17 000. Tubeconin koko ohjelmaan voi tutustua täällä: https://tubecon.fi/