Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 26.10.2020

TTT:n kantaesitysnäytelmä Kiroilua puhuu suoraan siitä mistä on kyse

Moitteita näytelmien sisältämästä kiroilusta tulee yhä harvemmin vastaan teatterin katsojapalautteissa. Yksi on kuitenkin varmaa: Kiroilua-näytelmän ensi-illassa 28.10. ravintolanäyttämö TTT-Klubilla jokainen lipun ostanut tietää ottaneensa riskin. Räväkkä ja rohkea esitys tutkii voimasanoja estoitta ja puhuu suoraan siitä mistä on kyse.

 

Teatterinjohtaja Otso Kautto on kirjoittanut ja ohjannut uuden näytelmän materiaalista, jonka hän on tuottanut yhdessä näyttelijöiden Samuli Mujeen ja Tommi Raitolehdon kanssa. Kiroilua kertoo kiroilusta, sanojen mahdista, ja armottomasta vitutuksesta – ja mitä sille pitäisi tehdä.

 

Kuvassa ovat Samuli Muje ja Tommi Raitalehto irvistelemässä rusetti kaulassa puvuntakissa ja valkoisessa paidassa.

Kuva: Tampereen Työväen Teatteri

 

Kautto, Muje ja Raitolehto alkoivat kokoontua kevään 2020 mittaan Kauton työhuoneeseen kiroilemaan, maistelemaan kirosanoja, sitä mitä niillä saadaan aikaan ja mikä niistä tekee voimasanoja. Yritettiin myös keksiä uusia kirosanoja, tehdä kiroilusta runoutta, ja välillä se toimikin. Pääasiassa puhuttiin kaikesta siitä mikä vituttaa; suoraan, perusteellisesti ja usein huutaen. Ja olihan se puhdistavaa.

Aiheet rönsyilivät henkilökohtaisen, arkisen ja kosmisen välillä, ja Kautto teki muistiinpanoja. Välillä kerrottiin vitsejä, tai pidettiin muuten räyhäkkää, että uskallettiin olla parkumatta herkkiä. Kun vihko oli täynnä, Kautto vetäytyi jonnekin puskaan, ja palasi mukanaan Tommin ja Samulin suuhun kirjoitettu, sessioiden tunnelmaa kunnioittava teksti, joka paljastui lukiessa näytelmäksi.

Samuli ja Tommi olivat muuttuneet fiktiivisiksi henkilöiksi nimiltään S ja T, ja kaikki sanottu, kiroiltu tai muuten esiin manattu oli nyt näyteltävässä muodossa. Sitten alettiin harjoitella, ja ilmoitettiin uteliaille, että esitetään sitten kun on vittu valmista. Ensi-ilta siirtyikin syyskuulta lokakuulle.

”Ai saatana että mua vituttaa tunnelmat ja niiden ikuinen kyttääminen, onks nyt hyvä tunnelma, eikun ei oo, oisko jos vähän enemmän sitä ja tätä, se on saatana samaa pahamielikiristystä: jos ei nyt syödä siististi niin menee tunnelma, jos nyt pieree kesken kaiken niin menee tunnelma pilalle, nyt on kohta joulu pilalla saatana.”

Kiroilua nähdään loppusyksyn aikana kuudesti, ja esitykset jatkuvat kevätkaudella. TTT-Klubin yleisökapasiteettia on pienennetty viranomaisohjauksen mukaisesti. Turvallisuusohjeet on kokonaisuudessaan luettavissa teatterin verkkosivuilla.