Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 05.07.2019

Tšekin Kansallisbaletti saapuu Lappeenrannan Balettigaalan päävieraaksi

Kymmenvuotisjuhliaan viettävän Balettigaalan päävieraaksi saapuu Tšekin Kansallisbaletti. Balettigaalan esitykset nähdään Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä perjantaina 30.8. ja lauantaina 31.8.

Tšekin Kansallisbaletti esittää Lappeenrannassa Mauro Bigonzetin koreografioiman intensiivisen dueton Vertigo sekä Katarzyna Kozielskan tyylikkään ja slaavilaista mielenmaisemaa herkällä otteella peilaavan koreografian Aspects.

 

Kuvassa on mies- ja naistanssijoita, jotka ovat tiiviissä muodostelmassa ihon värisissä asuissa. Yksi miestanssijoista on takana keskellä ja toiset tanssijat osoittavat häntä käsillään. Vasemmalla on lattialla naistanssija ja oikealla miestanssija, jotak osoittavat myös taakse.

Kuva: Martin Divíšek

 

Balettigaalan taiteellisen johtajan Juhani Teräsvuoren mukaan aiemmin ohjelmistoon kiinnitetty Brnon Baletti on joutunut perumaan tulonsa tämän vuoden Balettigaalaan.

– Brnon sijasta pääsemme nauttimaan naapurikaupunki Prahan taitajista. Tšekin Kansallisbaletti lukeutuu mielenkiintoisella ja kunnianhimoisella ohjelmistollaan eurooppalaisten balettiryhmien eliittiin. Ryhmä on tuttu menneiltä vuosilta ja sopii siksikin erinomaisesti juhlistamaan kymmenen vuotta täyttävää Balettigaalaa. On ilo nähdä tämä huippuryhmä jälleen Lappeenrannassa.

Virtuoosimaisia miestanssijoita ja kansainvälisen uran tehneitä suomalaistähtiä

Lappeenrannan Balettigaalassa nähdään myös virtuoosimaisia miestanssijoita. Teräsvuori odottaa erityisesti venäläisen Daniil Simkinin esitystä.

– Juhlaesityksissä on mukana todellisia megatähtiä. Simkin on huikea superlahjakkuus. Yleisö pääsee nauttimaan myös Bostonin Baletin monitaituri Derek Dunnin ja muun muassa Hollannin Kansallisbaletissa häikäisevän uran tehneen ilmaisuvoimaisen Marijn Rademakerin esityksistä.

– Bostonin Baletista saapuu myös Lasha Khozashvili, jonka tanssissa yhdistyvät gruusialainen temperamentti ja klassisen baletin suvereeni taituruus.

Khozashvili saa partnerikseen suomalaisen balettiyleisön suuren suosikin Maria Baranovan, joka siirtyy Bostonin Baletista ensitanssijaksi Münchenin Valtionbalettiin. Balettigaalassa Khozashvilin ja Baranovan ohjelmistoon kuuluvat Merirosvo-klassikon huikea kaksintanssi ja Bostonin talon suomalaisen koreografin Jorma Elon herkkä Adagio.

Balettigaalassa nähdään Baranovan ohella toinenkin suomalaistähti. Amerikan Balettiteatterissa uraa tehnyt Elina Miettinen esittää juhlagaalassa maailman ensi-iltateoksen Aave, jonka koreografia on Jorma Elon käsialaa.

Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään myös nuoria lahjakkuuksia. Dortmundin Baletin sveitsiläinen Amélie Demont ja italialainen Duccio Tariello esittävät hurmaavan dueton Black Swan.

– Esityksen koreografiasta vastaa Marco Goecke. Musiikkina kuullaan tietysti Tšaikovskia, mutta tässä Mustan Joutsenen paritanssissa tulkinta on jotain aivan uutta, Juhani Teräsvuori sanoo.

Latvian Baletti puolestaan saapuu Lappeenrantaan kuuden tanssijan voimin. Ryhmä esittää Elza Leimanen koreografian Images of Presence.

– Tähtitanssijatar Elza Leimane on aiemmin ihastuttanut Balettigaalassa näyttämöllä lavakarismallaan ja teknisellä taidollaan. Nyt on vuorossa uusi rooli koreografina, Teräsvuori taustoittaa.