Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.10.2021

Tove Janssonin sarjakuvista teatteriesitys Lilla Teaterniin

Muumitarinat palaavat Lilla Teaterniin 64 vuotta Troll i kulisserna (Muumit kulisseissa) ensiesityksen jälkeen. Ensimmäisen Tove Janssonin alkuperäissarjakuviin pohjaavan esityksen ideasta, ohjauksesta ja koreografiasta vastaa Lilla Teaternin taiteellinen johtaja Jakob Höglund. Annina Enckellin dramatisoima Kris och katastrof i Mumindalen saa ensi-iltansa Lillanissa helmikuussa 2022. Esitys on suunnattu aikuisille, kuten alkuperäisteoksetkin.

Tove ja Lars Jansson piirsivät sarjakuvia, joissa oli aina eri tarina,  englantilaiselle The Evening News-sanomalehdelle vuosina 1954 -1975.

Tove ja Lars Jansson. Kuva: Per Olov Jansson, Moomin CharactersTM

Tove Jansson ja hänen veljensä Lars Jansson piirsivät sarjakuvia brittiläiselle The Evening News-sanomalehdelle vuosina 1954 -1975. Sarjakuvat muodostivat erillisiä tarinoita ja niitä maustettiin osuvalla satiirilla ja pohdinnoilla yhteiskunnasta, ilmastosta ja olemassaolosta - asioista jotka ovat ajankohtaisia edelleen. Nyt ensimmäistä kertaa sarjakuvista tehtävä teatteriesitys on kunnianosoitus Janssonille, joka kahtena vuosikymmenenä loi sarjakuvataidetta ja samalla osuvaa yhteiskuntakuvausta kansainväliselle yleisölle.

”Sarjakuvien käyttäminen taustamateriaalina on jännittävää, tämähän on ensimmäinen kerta kun sarjakuvat dramatisoidaan näyttämölle. Monet tuntevat muumikirjat paremmin kuin sarjakuvat, joten on hienoa, että sarjakuvat nyt pääsevät valokeilaan. On hyvä valinta Jakob Höglundilta suunnata esitys aikuisille. Sekä alkuperäisteoksessa, että näytelmässä, on juuri aikuisiin vetoavaa ihanaa huumoria ja yhteiskuntakritiikkiä”, sanoo Sophia Jansson, Tove Janssonin veljentytär ja Moomin Charactersin taiteellinen johtaja.

Lilla Teatern on tehnyt teatteriesityksen sarjakuvapiirtäjäsisarusten Tove ja Lars Janssonin tarinoista.

Kris och katastrof i Mumindalen. Kuva: Lilla Teatern

”Olen haaveillut tekeväni näyttämötaidetta muumeista jo ohjaajaurani alusta asti ja on itsestään selvää, että tuon muumit näyttämölle juuri Lilla Teaternissa. Odotan innolla voivani luoda esityksen jossa on paljon hahmoja, osuvaa huumoria ja melankoliaa, muodossa jossa musiikkiteatteri kohtaa nukketeatterin”, sanoo Jakob Höglund, esityksen ohjaaja ja Lilla Teaternin taiteellinen johtaja.

Jakob Höglund ohjaa Svenska Teaternin Muumi-sarjakuva aiheisen näytelmän Kris och katastrof i Mumindale.

Jakob Höglund. Kuva: Parad Media, Emma Sundh

Palkitun Heini Maarasen nukke-estetiikka herättää hahmot henkiin ruotsalaisen Sven Haraldssonin luomassa lavastuksessa. Esitykseen musiikin on säveltänyt Lilla Teaternin lavalta tuttu näyttelijä ja muusikko Robert Kock. Enckell, Maaranen ja Kock työskentelivät viimeksi Höglundin kanssa Åbo Svenska Teaternin ilmiöksi muodostuneessa Kalevalassa.

Jakob Höglund jatkaa vahvaa ensembletyöskentelyä. Lavalla nähdään Ulriikka Heikinheimo, Vuokko Hovatta, Robert Kock, Reetta Moilanen, Elena Rekola, Pia Runnakko, Ursula Salo, Riina Tikkanen, Alexander Wendelin ja Joachim Wigelius.

Kirjailija Tove Jansson, ohjaaja ja koreografi Jakob Höglund, dramatisointi ja laulujen sanat Annina Enckell, lavastus ja näyttelijöiden puvustus Sven Haraldsson, nukkien suunnittelu ja valmistus Heini Maaranen, hahmojen puvustus ja rekvisiitta Heini Maaranen, säveltäjä Robert Kock, valosuunnittelu Ville Aaltonen, äänisuunnittelu Antero Mansikka, naamiointi Maija Sillanpää ja ohjaajan assistentti Soile Ojala.

Kris och katastrof i Mumindalen, ensi-ilta 17.2.2022 Lilla Teatern.  Esitys tekstitetään suomeksi.

Esitysoikeuksia valvoo: Agency North / Moomin Characters