Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.04.2024

Tove Jansson tunsi olevansa ennen kaikkea maalari – Janssonin elämästä kertova näyttely avautui Muumimuseossa

Tove Janssonin syntymäpäivänä 9. elokuuta liputetaan sekä hänen että suomalaisen taiteen kunniaksi. Jansson oli taidemaalari, kuvittaja, pilapiirtäjä, kirjailija ja sarjakuvataiteilija.
Etenkin muumihahmot ovat tehneet Janssonista kansainvälisesti tunnetun, mutta Jansson itse tunsi olevansa ennen kaikkea taidemaalari. Taiteilijaelämää-näyttelyn keskiössä on Tove Janssonin monipuolinen, usein muumikuvitusten varjoon jäänyt ura.

Kuvassa on ruskea pöytä, jossa muistiinpanolehtiöitä ja valkoinen iso simpukka sekä harmaa termospullo. Pöydän takana on  ruskean tuolin selkänoja. Taustalla on kirkasta sinistä ja sinivihreää.

Tove Jansson, Simpukka-asetelma, 1960. Öljy kankaalle. Kuva: Tampereen taidemuseo

 

Pitkän uransa aikana Tove Jansson teki runsaasti kuvituksia, maalauksia, pilapiirroksia ja sarjakuvia sekä kirjoitti kirjoja. Janssonille itsensä ilmaiseminen kirjoittamalla oli hyvin luontevaa. Hän oli myös ahkera kirjeiden kirjoittaja.

Näyttelyssä on esillä monipuolinen kattaus kuvituksia, maalauksia ja esineistöä Janssonin uran eri vaiheilta, myös muutamia ennennäkemättömiä teoksia. Jansson syntyi taiteilijaperheeseen, jonka arki ja arvot loivat perustan hänen taiteessaan näkyvälle filosofiselle elämänkatsomukselle.

 

Kuvassa on graafinen musta-valkokuva, jossa on vasemmalla miestanssija ja oikealla nainen ruutupuolihameessa.

Tove Janssonin kuvituspiirros Garm-lehteen, 1946. Kuva: Tampereen taidemuseo

 

Kotialbumeista löytyneet valokuvat kuvaavat opiskelijaelämää, uraa taidemaalarina, nuoruuden ihmissuhteita sota-ajan boheemeissa taiteilijapiireissä sekä Janssonin elämän suurta rakkautta Tuulikki Pietilään (1917–2009). Tove Jansson oli rohkea oman tiensä kulkija taiteilijana, ihmisenä ja naisena.

Muumimuseon tuottama näyttely on toteutettu yhteistyössä Moomin Characters Oy Ltd:n kanssa.

Taiteilijaelämää – Tove Jansson
20.4.2024–18.5.2025
Muumimuseon Observatorio

https://www.muumimuseo.fi/