Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.01.2023

Totuuden hinta kertoo myrkytetyn Litvinenkon tarinan - kantaesitys Lahden teatterissa

On vuosi 2006. Maailmalle leviää kuva kaljusta ja kalpeasta miehestä, joka riutuu sairaalasängyssään. Tuo mies, Aleksandr Litvinenko, on juuri saanut tietää, että hänet on myrkytetty, mitä todennäköisimmin presidentti Putinin käskystä. Menee enää vain hetki ja Litvinenko on kuollut.

 

Kuvassa on Mikko Pörhölä juomassa teetä kahvilapöydän ääressä.  Kuva on musta-valkoinen.

Litvinenkon myrkytys, Mikko Pörhölä. Kuva: Tommi Mattila

 

Anne Rautiaisen ohjaama Totuuden hinta kertoo entisen turvallisuuspalvelun agentin Aleksandr Litvinenkon ja hänen vaimonsa Marinan tarinan. Aihealueeltaan kylmäävän ajankohtainen trilleri sekoittaa tyylikkäästi niin tositapahtumia, jännitystä, karnevalismia kuin brittiläistä komiikkaakin. Näytelmäkirjailija
Lucy Prebblen kirjoittama, nyt Suomen kantaesityksen saava Totuuden hinta perustuu kirjailija Luke Hardingin teokseen Vaiennettu: agentti Litvinenkon murha ja Venäjän sota lännen kanssa (2017).

Vaikka aihe on pohjimmiltaan hyvin vakava, haluaa ohjaaja Anne Rautiainen nostaa esille myös näytelmän huumorin.

– Brittiläisillä on ilmiömäinen kyky tehdä vakavistakin aiheista hauskoja tarinoita. Tämä näytelmä on
todellinen taidonnäyte siitä absurdeine oopperamaisine ja musikaalimaisine kohtauksineen tai Spitting Image -tyyppisine nukkeineen, Rautiainen kuvaa.

Itse näytelmän työstäminen on ollut kuitenkin välillä totista puuhaa. Maailman tilanteen radikaali muuttuminen viime keväänä sai koko työryhmän hetkeksi pohtimaan, voiko tämänkaltaista näytelmää edes esittää juuri nyt.

– Toisaalta samaan aikaan kuitenkin tiedostimme sen, että nyt jos koskaan teatterin on avattava suunsa –olemme suorastaan teatterin tehtävän ytimessä! Rautiainen kertaa.

 

Kuvassa on Mikko Pörhölä sairaalasängyssä ja häntä lohduttaa Saana Hyvärinen.

Alexander ja Marina, Mikko Pörhölä ja Saana Hyvärinen. Kuva: Tommi Mattila

 

Näytelmässä Vladimir Putinia esittää tuore näyttelijäntaiteen professori, näyttelijä Jarkko Lahti. Hän muistuttaa, että kun näyttelijä tekee työtään, roolihahmon puolella kuuluu olla aina ja kaikissa tilanteissa, olkoon kyseessä sitten Putin tai kuka muu tahansa.

– Roolihahmon puolella oleminen on näyttelemisen eettinen peruslähtökohta. Kiinnostavaa minulle ei ole jälkiviisaus – se kaikki jääköön katsojalle, Lahti tiivistää.

Suomen kantaesitys Totuuden hinta Lahden kaupunginteatterissa 28.1.2023

Pääosissa Saana Hyvärinen (Marina) ja Mikko Pörhölä (Aleksandr)
Suomennos Ville Koskivaara
Ohjaus Anne Rautiainen
Koreografi Jenni Nikolajeff
Lavastus ja pukusuunnittelu Minna Välimäki
Valosuunnittelu Kari Laukkanen
Äänisuunnittelu Tatu Virtamo skeeraussuunni
Maskeeraussuunnilu Kati Keronen, Eija nurminen