Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.07.2022

Törnävän kesäteatterissa Seinäjoella nähdään ensi kesänä popmusikaali Xanadu

Hittikappaleistaan tuttu Xanadu johdattaa katsojat 80-luvun kalifornialaiseen rullaluistindiskoon, jossa jytäävät myös kreikkalaismytologian taruolennot. Suomessa kesällä 2023 ensiesityksensä saavan musikaalin ensi-ilta Broadwaylla oli 2007.

 

Xanadun suunnittelijat Jyri Numminen (vas.), Juho Lindström seisomassa ja Pauliina Salonius, Timjami Varamäki ja Pekka Siistonen kyykyssä alhaalla.  Taustalla näkyy Xanadun juliste.

Xanadun suunnittelevat Törnävän kesäteatteriin Jyri Numminen (vas.), Juho Lindström, Pauliina Salonius, Timjami Varamäki ja Pekka Siistonen. Kuva: Seinäjoen kaupunginteatteri

 

Xanadu täytti kesätuotannolle asetetut kriteerit, kun Seinäjoen kaupunginteatteri valitsi uutta musikaalia Törnävän kesäteatteriin.  
- Ensisijainen tahto on tuoda Suomeen jälleen uusi musikaali. Toiseksi, etsimme sopivaa tekstiä, joka seuraisi kesäteatterimme kolmen edellisen tuotannon jalanjälkiä. Ratkaisevaa oli, että tarina on mukaansatempaava, musiikki loistavaa, rakkaus hehkuvaa ja kaikki komedian ainekset kasassa, taiteellinen johtaja Pauliina Salonius kertoo.

Saloniuksen kuvauksen mukaan Xanadu on jumalainen pop- ja fantasiamusikaali kuolemattomasta rakkaudesta.
- Tarina seuraa mystisen muusan, Clion, matkaa Olympus-vuorelta kalifornialaiseen rantakaupunkiin. Kira-nimiseksi ihmishahmoksi muuntautuneena hän rakastuu nuoreen taiteilijaan Sonnyyn, tavalliseen kuolevaiseen, mikä on jumalattarilta ehdottoman kiellettyä. Pian rakastavaiset ovatkin keskellä kaaosta, jossa ei säästellä kreikkalaisen mytologian taruolentojakaan: pelissä ovat ylijumala Zeusta myöten myös jumalatar Afrodite ja muusat – sekä yksi kiinteistövälittäjä.

Niin ja perustetaanhan musikaalissa myös Xanadu-niminen rullaluistindisko.
- Xanadu on villi ja hurmoksellinen jukebox-musikaali, joka leikkii korniudella ja järjettömyyksillä täysin vastustamattomasti ja häikäilemättömästi. Se on tarina unelmien tavoittelusta, itseensä uskomisesta ja tietysti rakkaudesta. Xanadu jakaa rakkauden ilosanomaa, hilpeyttä ja iloa kaikenikäisille.

Musikaalin suomentaa Mikko Koivusalo ja sen ohjaa Pauliina Salonius. Koreografi on Jyri Numminen. Musiikin tuottaa Pekka Siistonen, lavastuksen suunnittelee Juho Lindström ja puvut Timjami Varamäki. Musikaalin laulavat ja tanssivat näyttelijät julkistetaan syksyn 2022 aikana.

Ehdokkuuksia ja palkintoja keränneen Xanadu-musikaalin on käsikirjoittanut Douglas Carter Beane ja musiikin ovat säveltäneet Jeff Lynne ja John Farrar. Se pohjautuu Richard Danus ja Marc Ruble -kirjoittajakaksikon Xanadu-elokuvaan vuodelta 1980, joka ylsi kulttimaineeseen lähes tuoreeltaan. Siinä Xanadusta lauloi ikimuistoisesti Olivia Newton-John.

Xanadu saa ensi-iltansa 8. heinäkuuta 2023.

Tänä kesänä Törnävän kesäteatterissa Suomen kantaesityksensä 9. heinäkuuta saI Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille -musikaalikomedia. Esitykset jatkuvat 20. elokuuta saakka.