Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.12.2020

Tommi Kinnusen menestysromaanista elokuva ja näytelmä

Helsingin Kaupunginteatteri ja Tuffi Films ovat hankkineet teatteri- ja elokuvaoikeudet Tommi Kinnusen romaaniin Ei kertonut katuvansa (WSOY 2020). Lukija-Finlandialla palkittu romaani kuvaa viiden naisen kotimatkaa pohjoisnorjalaiselta vankileiriltä poltetun Lapin läpi.

”Uusien merkittävien romaanien sovittaminen näyttämölle on yksi hyvä keino löytää teatteriyleisölle kiinnostavia kotimaisia kantaesityksiä. Kinnusen romaanin sovittaa näyttämölle Susanna Airaksinen, joka tunnetaan uuden sukupolven näkemyksellisenä teatterintekijänä. Airaksisen vahva sovitus ja ohjaus Rosa Liksomin romaanista Everstinna vakuutti katsojat Helsingin Kaupunginteatterissa viime vuonna”, sanoo teatterinjohtaja Kari Arffman.

 

Kuvassa on osa kirjan kannesta, jossa on ruskea-keltaisella taustalla punaisin kirjaimin Ei kertonut katuvansa.

Osa kirjan kannesta. Kuva: WSOY

 

"On aika antaa ääni tälle osalle maailmanhistoriaa, jonka äärellä on ollut helpointa vaieta. Vahvan romaanin ja näkemyksellisten elokuvantekijöiden, kuten käsikirjoittaja Jan Forsströmin ja käsikirjoittaja-ohjaaja Selma Vilhusen, voimalla meillä on kaikki mahdollisuudet tuoda suurelokuvagenreen aivan uudenlainen näkökulma", sanovat elokuvan tuottajat Elli Toivoniemi ja Venla Hellstedt.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Selma Vilhunen jatkaa: "Kinnusen romaani on samanaikaisesti sekä syvästi inhimillinen, että armottoman kirkas. Se kuvaa maailmaa, jossa ihmisellä ja erityisesti naisella on hyvin kapea tila elää ja toteutua omana itsenään. Kertomuksen naisilta on riistetty jotain sellaista, mikä auttaa syvänkin trauman kokeneita selviytymään: oikeus yhteisöön ja oikeus omaan tarinaan. Tunnen kiitollisuutta saadessani nyt antaa elokuvan muodon tälle komealle tarinalle toisenlaisesta sodasta."

”Romaanin taustatyötä tehdessäni huomasin, miten vähän tallennettua tietoa löytyy saksalaisten mukaan lähteneistä suomalaisista naisista. Sotilaiden turvana ovat tänäkin päivänä asevelikillat ja muistoyhdistykset, mutta naiset joutuivat kantamaan sodan seuraukset yksin. Minusta on tärkeää kertoa niiden ihmisten tarinoita, joita ei ole aiemmin kuultu eikä kelpuutettu mukaan historiankirjoihin. Siksi olen iloinen, että juuri nämä naisten vaietut sotatarinat kuuluvat pian teatterin lavalla ja valkokankaalla,” kertoo kirjailija Tommi Kinnunen.

Tommi Kinnusen (s. 1973) romaanit antavat äänen niille, joiden kertomuksista on vaiettu. Kinnunen nousi esikoisromaanillaan Neljäntienristeys mestarillisten kertojien joukkoon ja sitä seuranneet Lopotti ja Pintti ovat olleet myös arvostelu- ja myyntimenestyksiä sekä Suomessa että muualla. Elokuussa ilmestyneen Ei kertonut katuvansa käännösoikeudet on myyty jo Norjaan, Liettuaan, Viroon, Tanskaan ja Latviaan. Tommi Kinnunen työskentelee äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana. Vapaa-ajallaan hän remontoi vanhoja rakennuksia.

Tommi Kinnusen teatteri- ja elokuvaoikeuksia edustaa Agency North Oy:n Markus Pyhältö.