Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.06.2019

Tohvelisankarin rouva Ruukinmyllyn kesäteatterissa

Ruotsinpyhtäällä toimii Ruukinmyllyn kesäteatteri, minkä tuotoksia on oppinut odottamaan. Siellä häärää sellainen sakki, mikä vääntää tarinasta kuin tarinasta niin omanlaisensa, että sillä on naurutakuu! Tänä kesänä on vuorossa Tohvelisankarin rouva.

Alkuperäinen näytelmä on Maria Jotunin ja se ensiesitettiin Suomen Kansallisteatterissa 1924 ja se aiheutti niin paljon pahennusta, että osa yleisöstä poistui kesken kaiken. No, minusta näytelmä on aina ollut hieman sekava, siis kestää tovin, ennen kuin pääsee kärryille, mitä missä ja milloin, kuka ja kenen kanssa. Vaan kun siimat saadaan selvitettyä, niin sitten aletaankin olla selvillä vesillä. Ruukinmyllyn kesäteatterissa tekstiin on saatu sellaiset mausteet, että lopputulos on todella herkullinen. Maustajana toimii Essi Rönnkvist ja ohjaajana Juhana Rönnkvist.

Ruukinmyllyn kesäteatterin maisemaa Ruotsinpyhtäällä.
Ruukinmyllyn kesäteatterin maisemaa Ruotsinpyhtäällä.

Tohvelisankarin rouva on siis näytelmä, missä tämä Julia-rouva on nainut iäkkään Adolfin, ihan vain sen takia, että Adolfilla on varakas veli, jolla ei ole testamenttia. Julia kyttää perintöä, ottaakseen sitten eron ja sen myötä Veijon, mikä on nuori, mutta varaton. Kaikki ei kuitenkaan suju, niin kuin Tohvelisankarin rouva toivoisi....

 

Tohvelisankari Adolfina Marko Lindholm Ruukinmyllyn kesäteatterissa  Ruotsinpyhtäällä.
Tohvelisankari Adolf

Tohvelisankari Adolf, hänen osansa vetää ihan pettämättömällä tyylillä Marko Lindholm. Kesästä toiseen jaksan ihastella hänen omaa, nasevaa tyyliään, mikä osuu ja uppoo. Replikointi sujuu siihen malliin, että sitä jaksaisi kuunnella loputtomiin, puhumattakaan eletyylistä.

 

Sanna Ristaniemi tohvelisankarin vaimona Ruukinmyllyn kesäteatterissa  Ruotsinpyhtäällä.
Tohvelisankarin vaimo Juulia

Juulia, se saamarin Tohvelisankarin typerä muija, miten antaumuksella sen veti Sanna Ristaniemi. Rooli oli niin kuin just nykyajan pissaliisa, varsinainen hysteerinen hepsankeikka. Vaatteet vaihtui ja mieli. Sanna Ristaniemi onnistui niin olemaan se, itkemään ja nauramaan vuoronperään.

 

Kahden roolin Essi Rönnkvist Lempin roolissa Ruukinmyllyn kesäteatterissa
Essi Rönnkvist Lempin roolissa.

Essi Rönnkvist oli kahdessa roolissa: Lempi ja Riikka, joiden osat näytelmässä tulevat oikein hyvin esille.  Lempi on kännykkä kädessä ja luurit korvissa toimiva "palvelija" ja Riikka on lapsen saanut "emännöitsijä".

Essi Rönnkvist Riikan roolissa Ruukinmyllyn kesäteatterissa
Essi Rönnkvist Riikan roolissa

Riikalla onkin oleminen, kun on lapsi, jonka isää ei kukaan tiedä ja sekös kaikkia kiinnostaa!

 

Veli-Pekka Ristaniemi Mölsänä Ruukinmyllyn kesäteatterissa.
Yleisön hauskuuttaja Mölsä, jota esittää Veli-Pekka Ristaniemi

Veli-Pekka Ristaniemi oli taas elementissään. Meidän porukassa herätti eniten hilpeyttä hänen roolinsa Mölsänä. Se, joka on aina ihan pihalla ja höpöttää omiaan. Siis niin hupaisa rooli, että vielä ihan jälkinaurattaa. Tyyppi, joka veti ihan omaa settiä, siinä siYleisön hauskuuttajavussa, kun muute esittivät omia roolejaan.

 

Veli-Pekka Ristaniemi naistenmies Veijona Ruukinmyllyn kesäteatterissa.
Naistenmies Veijo.

Hän oli myös Veijo! Mies, joka tykkää niin  äidistä kuin tyttärestä, tosin nyt oli kyseessä äitipuoli. Kumman Veijo saa tai kumpi jää käteen. Voivitsinveijo, ajetaan vaan Tandemilla...

Tandemilla ajelee Veijona Veli-Pekka Ristaniemi Ruukinmyllyn kesäteatterissa.
Tandemilla ajellaan.

 

Maria Krestjanoff on myös ihan virtuoosi. Hän vetelee myös pari  upeaa roolia.

Maria Krestjanoff Piiana, Adolfin tyttärenä Ruukinmyllyn kesäteatterissa.
Piia, Adolfin tytär, jota esittää Maria Krestjanoff

Hän on Piia, Adlofin tytär aikasemmasta liitosta. Tyttö, jonka on saatava mies...

 

Maria Krestjanoff on myös Karoliina, Adolfin veljen, Justuksen vihkimätön vaimo Ruukinmyllyn kesäteatterissa..
Maria Krestjanoff  Karoliinan eli Adolfin veljen avovaimona.

Vaan hän on myös Karoliina, Adolfin veljen, Justuksen vihkimätön vaimo. Ihan extrasuperläpyt sille, että hän ui vaatteet päällä!!!! (mie olisin hukkunut).

 

Seppo-Ilmari Siitonen on Tohvelisankarin rouva -näytelmän Matti Ruukinmyllyn kesäteatterissa.

Seppo-Ilmari Siitonen, se porukan vanhin veteraani, esitti Mattia, joka on vielä ihan vauva. Ai vähänkö herätti hilpeyttä.

Justus,tohvelisankari Adolfin veli, Ruukinmyllyn kesäteatterissa.
Justus, Adolfin veli, jota myös näyttelee Seppo-Ilmari Siitonen.

Hän on myös Justus, Adolfin veli, sitä,jonka perintöä kaikki ovat kärkkymässä. Onko hän kuollut, kun on kadoksissa ja kuka hänet lopulta perii?

Ruukinmyllyn kesäteatteri on ottanut hienon haasteen, kun on tehnyt klassikkonäytelmästä niin omintakeisen sovituksen nykypäivään, että meillä kaikilla oli niin mukavaa. Uskoisin, että teilläkin, kunhan näette esityksen!

 

Kuvat: Kini Laine