Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.07.2023

Tivoli-kirjoituskilpailun voitti Riitta Myöhänen

Myöhäsen novelli Yllätyksiä sotatiellä: Ilta tivolissa on voittanut Kymi Librin ja Reuna-kustantamon yhdessä järjestämän kirjoituskilpailun. Toisen palkinnon sai Johanna Hasu novellillaan Tyttö tummansinisessä mekossa ja kolmas palkittu teksti oli Elli Meriläisen Kaiku. Lisäksi kunniamaininnan sai Merja Laitila runollaan Sellistin tivoli-ilta.

 

Kuvassa ovat lavalla kirjoituskilpailun palkitut 20 osallistujaa. Heillä on palkintokirjat kädessään. Taustala on heijastettu kirjoituskilpailun nimi Tivoli.

Tivoli-antologian kirjoittajia kukituksen jälkeen. Kuva: Reuna-kustantamo

 

Reuna-kustantamon ja Kymi Libri -messujen kolmannen kirjoituskilpailun voittajat palkittiin kirjamessujen viimeisenä päivänä, jonka teemana oli Sankareita ja voittajia. Lähes 200 saapuneen kirjoituksen joukosta valittiin antologiaan 20 proosatekstiä sekä bonuksena kuusi runoa.

Kilpailuraatina toimi kouvolalainen Kirjakinkerit-ryhmä, johon kuuluvat Kini Laine, Olli Sarpo, Jukka Vartiainen ja Tuula Ulvi.

– Kävimme keskustelua siitä, mikä on tivoli, mikä sirkus, mikä huvipuisto ja mitä missäkin on. Raatimme tulkitsi aihetta varsin avarakatseisesti ja pyrki ruotimaan pintaan parhaat kirjoitukset, kertoo Jukka Vartiainen.

– Voittajanovelli on myönteisellä tavalla erikoisin ja mystisin tarina koko antologiassa, hieno ja erilainen kuvaus sota-ajasta. Tyttö tummansinisessä mekossa kertoo äidin ja tyttären läheisyydestä, menetyksistä ja toivosta, tytön rohkeudesta. Kaiku on kauniilla kielellä kirjoitettu tarina, jossa on lempeän haikea tunnelma, raatilaiset kuvailevat teoksia.

Muusikot Mika Byman ja Suonna Kononen sävelsivät ja esittivät antologian teksteistä säveltämänsä laulut. Bymanin valitsema teksti oli A. Kustaan runo Portilla Baubon keitaan ja Konosen innoittajana oli Pirkko Paavolan teksti Tivoli tango. Lisäksi paljastettiin Tiina Tainion ja graffititaiteilija Henden taideteokset, joissa inspiraation lähteenä olivat Jaana Piiran teos Sudenkorento ja Erja Vanhalan novelli Tivolin voimamies.

Kaikki antologiaan valitut kirjoittajat:

Lasse Akselin, Hämeenlinna
Jukka Antila, Oulu
Milla Arikka-Uusijoki, Turku
Johanna Hasu, Kouvola
Wilhelmiina Hietalahti, Viljakkala
Helena Kallio-Koski, Mölnlycke, Ruotsi
Harri Kivelä, Kausala
Elli Meriläinen, Joensuu
Riitta Myöhänen, Kuopio
Laura Ollila, Helsinki
Maria Paldanius, Rovaniemi
Olli Penttilä, Tampere
Jaana Piira, Kuopio
Kalle Pusa, Helsinki
Ira Rajala, Hyllykallio
Paula Seppälä, Kausala
Mirjami Sirén, Kauniainen
Erja Vanhala, Kotka
Kari Valtonen (Valto), Kouvola
Aurinna Weisman, Helsinki
Antologian runoilijat ovat
A. Kustaa, Espoo
Merja Laitila, Haapajärvi
Pirkko Paavola, Turku
Miia-Riikka Pajala, Oulainen
Tarja Turunen, Turenki
Marjo Väisänen, Oulu

Antologia Tivoli – 20 kävijää, toimituskunta Olli Sarpo, Kini Laine, Tuula Ulvi ja Jukka Vartiainen