Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.06.2024

Tiukalla konseptilla neljä kantaesitystä neljältä eri kirjailijalta ja ohjaajalta Viiruksessa marraskuussa - Premiär på fredag

Viirus antaa marraskuussa 2024 neljälle näytelmäkirjailijalle keskeisen kysymyksen ja lähettää heidät viikoittain sattumanvaraisesti valittuun baariin Helsingissä tehtävänään luoda materiaalia tunnin mittaiseen esitykseen. Heillä on seitsemän päivää aikaa saada materiaali valmiiksi. Viikon jälkeen ohjaaja ja muu työryhmä ottavat materiaalin haltuunsa ja luovat siitä tuoretta näyttämötaidetta. Tämä on Premiär på fredag -esityskonseptin perusidea.

 

Kuvassa on ylhäällä jonossa teatterin nimi Viirus mustalla. Keskellä on keltaisella pohjalla isoin kirjaimin Premier på fredag.Alla pienten kasvokuvien valokuvanauhaa. Alla lukee keltaisella pohjalla november.

Kuva: Teater Viirus

 

Projektiin osallistuu näytelmäkirjailijat Kaisa Lundán, Otto Sandqvist, Joakim Groth ja Malin Kivelä sekä ohjaajat Ida Kronholm, Maarit Ruikka, Rasmus Slätis ja Essi Rossi, joka syksyllä myös aloittaa Viiruksen uutena taiteellisena johtajana.

Esityskonsepti on syntynyt tarpeesta kokeilla dynaamisempia ja nopeammin reagoivia teatteriprosesseja. Yleensä teatterilla kestää noin puolitoista vuotta tuotantopäätöksestä ensi-iltaan, ja esitysidea syntyy usein kauan ennen sitä.

Tämä tekee teatterista vähemmän ajankohtaisen taidemuodon, vaikka teatteritaide syntyy ja saa virikkeensä ympäröivän todellisuuden impulsseista.

Samalla pitkä odotusaika ja merkittävä taloudellinen panostus, joita jokainen teatterituotanto vaatii, jarruttavat taiteellista riskinottoa ja leikkisyyttä.

Mitä tämän korjaamiseksi voidaan tehdä? Luodaan puitteet teatterille, joka pyrkii keveyteen, iloon, nopeuteen ja kosketuspintaan nykyhetken todellisuuden kanssa.

https://www.viirus.fi/fi/esitykset/premiar-pa-fredag