Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.03.2020

Timo Soinin muistelmat julkaisuun syksyllä 2021

Kustannusosakeyhtiö Otava julkaisee syksyllä 2021 Timo Soinin muistelmat, joissa Soini kuvaa pitkää ja ainutlaatuista poliittista uraansa, nousuineen ja laskuineen.

Erityisen merkittävillä sijalla muistelmissa on Timo Soinin toiminta ulkoministerinä Juha Sipilän hallituksessa vuosina 2015–2019. Soini valottaa avoimesti myrskyisiä vuosia, jolloin lännen ja Venäjän suhteet jäätyivät, neuvottomuus valtasi alaa Euroopassa, EU kamppaili pakolaiskriisiä ja brexitiä vastaan, Donald Trump nousi valtaan Yhdysvalloissa ja Suomi yritti puolustaa asemaansa muutosten ja haasteiden keskellä.

 

Kuvassa on Timo Soini puhumassa ulkona mikrofoni edessään. Kuva on kasvokuva.

Kuva: Wikipedia

 

”Tosiasioiden kuvaamisen ohella haluan kertoa, miltä tuntui vääntää Sergei Lavrovin kanssa signaalihäirinnästä, minkälainen oli elämäni kabaree Buenos Airesissa, mitä päässäni liikkui, kun potkut uhkasivat luottamuslauseäänestyksessä. Tunteet ovat tärkeä osa politiikkaa, ne vaikuttavat enemmän kuin uskotaan ja myönnetään, joten niistä pitää puhua”, Timo Soini kertoo.

Kirjassa Soini kertoo oman versionsa niin Sipilän hallituksen jännitteisestä taipaleesta kuin perussuomalaisten hajoamisesta. ”Halusin astua pois Perussuomalaisten johdosta jo 2015. Kerron miksi ja mitä siitä seurasi, kun vastustin sisäistä ääntäni. Vaikka en olekaan nykyisen Perussuomalaisen ykkösfani, pidän perustamaani puoluetta välttämättömänä ja Suomelle tuiki tarpeellisena poliittisen voimana. ”

Päivänpolitiikan jättäminen on antanut Timo Soinille mahdollisuuden tarkastella pitkän uransa vaiheita ja käänteitä tuorein silmin. Tätä tarkastelua Soini harrastaa muistelmissaan kuvaten perussuomalaisten syntyä SMP:n raunioille ja yllättävää nousua suomalaisen politiikan raskaaseen sarjaan. Mitkä tekijät johtivat perussuomalaisten kasvuun ja jytkyyn? Mikä oli soinilaisen populismin salaisuus? Näihin kysymyksiin vastatessaan Soini pakottaa vanhat puolueet vääntelehtimään tuskaisasti. Luvassa on rujoja tarinoita ja opettavaista kerrontaa.

Soini tuntee läpikotaisin suomalaisen politiikan tekijät, toimijat ja toimittajat. ”Jokainen saa kirjassa ansionsa mukaan ja jotkut vähän enemmän”, Soini lupaa. ”En ole ilkeä, enkä törkeä, sillä pidän ihmisistä. Sain suurimmat voittoni huumorin ja hyväntuulisuuden avulla. Voitat naurun, voitat asian.”

Timo (s. 1962) on toiminut kansanedustajana, kaupunginvaltuutettuna, europarlamentaarikkona, perussuomalaisten puheenjohtajana ja ulkoministerinä. Häneltä on aikaisemmin ilmestynyt teokset Maisterisjätkä (2008) ja Peruspomo (2014) ja Populismi (2020).