Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.05.2022

Tiina Torkkelin suuri Sana-veistos pystytettiin Mäntyharjussa Snellmanin päivänä

Mäntyharjun liikenneympyrään pystytettiin J. V. Snellmanin päivänä 12.5. kuvataiteilija Tiina Torkkelin suurikokoinen Sana-veistos. Veistos on toteutettu yhteistyössä Taidekeskus Salmelan kanssa.

 

Kuvassa on hopean värinen iso metallinen sulka jalustalla.

Kuva: Taidekeskus Salmela

 

Teräksinen veistos on lähes kuusi metriä korkea ja painaa noin 1000 kg. Teos esittää suurikokoista sulkakynää mustepullossa, jota kiertää kirjoitetut sanat: Sana – Vapauden – Vaikeus – Valinnan – Helppous. Teos käsittelee muun muassa sananvapauden teemaa. Sulkakynä ja mustepullo muistuttavat ajasta, jolloin informaatio levisi hitaasti.

Taiteilija kertoo: ”Liikenneympyrä on mielenkiintoinen metafora tien valinnan tärkeydestä. Mikä ohjaa meitä, mihin sanaan uskomme? Elämä on monimutkainen yhtälö, eikä yhtä totuutta ole. Informaatiota on tarjolla, mutta osaammeko valita oikein? Ollessamme vuorovaikutuksessa toisiin ihmisiin sydämen sivistys korostuu. Tunteemme sanoittamalla voimme lentää joko vapauteen tai katkaista siipemme. Sananvapaudessa on läsnä valinnan vaikeus ja helppous. Aihe tuntui tärkeältä ja ajankohtaiselta. Koronanaikainen disinformaatio on Ukrainan sodan myötä muuttunut informaatiosodaksi.”

Veistoksen toteuttamiseen on osallistunut lukuisia yrityksiä taiteilijan kotikaupungista Hyvinkäältä, mm. Rauta Rape, Hyvinkään Levytyö, Raudan Herrat sekä Hyvinkään Pintakäsittely. Rakennelaskelmasta vastaa Insinööritoimisto Laaksonen Oy. Torkkeli työskentelee Knehtilän Luomutilalla.