Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.10.2020

Tiina Raevaaran Kaksoiskierre voitti näkövammaisjärjestöjen Laurin kirja -äänikirjakilpailun

Näkövammaisjärjestöjen järjestämän Laurin kirja -äänikirjakilpailun on voittanut Tiina Raevaaran romaani Kaksoiskierre lukijanaan Krista Putkonen-Örn. Palkinto on 6 000 €. Laurin kirja -palkinto on näkövammaisten lukijoiden kumarrus laadukkaalle äänikirjalle. Näkövammaisjärjestöt haluavat tällä palkinnolla kiinnittää huomiota kotimaisen äänikirjan laatuun. 

Kuvassa on kirjan Kaksoiskierre kansikuva vasemmalla ja oikealla Tiina Raevaaran puolivartalokuva.  Kuvan tausta on harmaan sininen.

Kuva: Like

 

Palkintolautakunnan tavoitteena oli löytää ehyt kokonaisuus, äänikirja, jossa tekstin ääneen luenta on tuonut sisällölle elämyksellistä lisäarvoa. Voittajan kohdalla asetetut kriteerit täyttyivät raadin mukaan ansiokkaasti. Se perustelee valintaansa näin:

"Kaksoiskierteen aihe on hyvin ajankohtainen - geeniteknologia ja kimeerien kehittäminen sen suomin mahdollisuuksin. Geneetikkona Raevaara rakentaa kirjan todellisuutta sellaisella yksityiskohtiin menevällä asiantuntijuudella, että sitä kuuntelevalle se muuttuu mahdolliseksi reaalitodellisuudeksi. Samalla päähenkilön kokema tulevaisuudenpelko ja kauhu siirtyvät ratkaisemattomina moraalisena ja eettisenä dilemmana kuuntelijalle.

Äänikirjan lukijaksi pitäisi aina löytää kyseiseen aiheeseen ja sävyyn sopiva, ”oikea” lukija. Putkonen-Örn on ollut onnistunut valinta. Hän lukee vähäeleisesti elävöittäen, mutta siirtäen tekstin tunnelmia jopa yksittäisten tavujen tasolle. Raevaaran teksti on tyyliltään selkeän toteavaa, suorastaan raportoivaa. Lyhyet virkkeet seuraavat toisiaan ja vievät vääjäämättömällä rytmillään tapahtumien kierrettä eteenpäin. Samoin tekee lukija, kauhun kumuloituessa hän säilyttää kylmän rauhallisen rytminsä, mikä vain lisää pelonsekaisia uhkakuvia kuuntelijan mielessä."

Palkinto jaettiin Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10.2020 keskustakirjasto Oodissa. Kilpailuun osallistui 100 kustantamojen ehdottamaa äänikirjaa.