Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.04.2022

Tiina Lehikoisen Punelmassa köyhälistönaisen kohtalo antaa mykistetyille äänen ja vaiennetuille historian

Tiina Lehikoisen Punelmassa 80-luvulla syntynyt dokumentaristi herättelee henkiin Eino Leinon Jaana Rönty -routavuosiromaanissa esiintyvän onnettoman palvelusnaisen hahmon ja aloittaa dialogin tämän kanssa.

 

Eino Leino oli paitsi tunnustettu runoilija, myös aikansa keskeinen mielipidevaikuttaja. Kirjailija Tiina Lehikoinen kiinnostui ajankohdasta, jolloin Jaana Rönty on kirjoitettu: romaanin ilmestymiskeväänä maassa pidettiin ensimmäiset eduskuntavaalit, ja kansallisen identiteetin sekä kansalaisuuden määrittely olivat tuolloin voimakkaasti käynnissä.

 

Kuvassa on oikealla Tiina Lehikoisen puolivartalokuva.  Hänellä on punainen, eri värisillä kuvioilla oleva pusero. Vasemmalla on kuva kirjan kannesta, jossa on punaisella pohjalla sini-harmaata köynnöstä.

Kuva: Like

 

Punelmassa dokumentaristina työskentelevä kertoja tarkastelee Jaanan elämään liittyviä tekijöitä ja tapahtumia eri aineistojen valossa juuri luokan, sukupuolen ja alueellisen eriarvoisuuden näkökulmasta, laajentaa tarkastelukulman reilu kymmenen vuotta Jaana Rönnyn ilmestymisen jälkeen käytyyn sisällissotaan ja myös tähän päivään. Leinon kuvaus Jaanasta, huono-osaisesta palvelusnaisesta, oli värittynyt, ja siksi Punelman kertoja haluaa kertoa Jaanan tarinasta oman versionsa. Kertoja kontekstoi Leinon romaanin tapahtumat uudelleen ja kirjoittaa itsensä osaksi tarinaa.

Romaani havainnoi, kuinka sukupuoli, luokka ja maantieteellinen syrjäisyys vaikuttavat yksilöiden liikkumatilaan, ja pohtii kansallisen identiteetin kirjoittamiseen liittyvää toiseuden tuottamista. Palvelusnaisen kohtalo avaa uusia näkökulmia sadan vuoden takaiseen Suomeen ja tämän päivän yhteiskuntaan.

Tiina Lehikoinen (s. 1982) on kirjailija, kuvataiteilija ja taidekasvattaja. Koulutukseltaan hän on filosofian ja taiteen maisteri. Lehikoiselta on julkaistu kuusi kiitettävän vastaanoton saanutta runokokoelmaa sekä kaksi lyhytproosateosta. Punelma on hänen ensimmäinen romaaninsa.

Lehikoinen kuuluu Osuuskunta Poesian hallitukseen ja on Pirkanmaan alueen kirjailijayhdistyksen Pirkkalaiskirjailijat ry:n puheenjohtaja.

Punelma ilmestyy 5.4.2022.