Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.11.2023

Tietokirjallisuuden edistämispalkinto Hannu Paloviidalle, todelliselle kirjallisuusalan uranuurtajalle

Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämä Tietokirjallisuuden edistämispalkinto jaettiin Rosebud Booksin toimitusjohtaja Hannu Paloviidalle Suomen tietokirjailijoiden 40-vuotisjuhlassa perjantaina 17. marraskuuta 2023. Palkinnon suuruus on 6 000 euroa.

Hannu Paloviita (s. 1957) on kirja-alan moniottelija ja Rosebud Booksin toimitusjohtaja. Hän on ollut perustamassa myös useita suomalaisia kustantamoja.

 

Kuvassa on Hannu Paloviita istumassa sivuttain katse oikealle. Hänellä melko pitkät taipuisat hiukset ja hänellä on ruskeaä nahkatakki päällään. Hänellä on partaa. Taustalla on ruskeaa ja sinistä. Kuva on puolivartalokuva.

Kuva: Mikko Lyytikäinen

 

Palkintoperustelut

Hannu Paloviita

Hannu Paloviita on todellinen kirjallisuusalan uranuurtaja. Hän on ollut luomassa monia kustantamoita: Like vuonna 1987, Into vuonna 2007 sekä Aula vuonna 2016. Myös Voima-lehti (1999) kuuluu Paloviidan perustamiin yrityksiin. Nykyään Paloviita tunnetaan Rosebud-kirjakaupoistaan.

Paloviita lähti uusille urille myytyään Liken Otavalle vuonna 2005. Alkoi Rosebudin aika. Sen nimessä kuuluu Paloviidan toinen suuri rakkaus eli elokuvat. Paloviidan tausta on matematiikan ja fysiikan opinnoissa Helsingin yliopistossa, mutta hänellä on aina ollut laaja kiinnostus eri tiedonaloihin ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Tämä näkyykin Paloviidan kirjakauppojen monipuolisessa tietokirjavalikoimassa.

Helsingin keskustaan Kaisa-taloon vuonna 2021 avattu Rosebud Sivullinen -kirjakauppa oli perustamishetkellään 40 000 nimikkeellään Suomen suurin kirjakauppa. Sen valikoima on monipuolinen sisältäen uuden tieto- ja kaunokirjallisuuden lisäksi myös klassikoita ja runsaan määrän vanhempia backlist-kirjoja, joita ei muualta välttämättä löydä. Rosebudin hyllyistä löytyy ajankohtaisen yhteiskunnallisen kirjallisuuden lisäksi runsaasti myös erilaista marginaalikirjallisuutta. Myös teosten kielivalikoima on laaja.

Hannu Paloviita on kirjallisuuden moniottelija: kustantaja, kirjakauppias, tietokirjallisuuden ystävä ja lukemattomien tilaisuuksien järjestäjä. Rosebudin kirjakaupoissa pidetään ennakkoluulottomasti erilaisia tapahtumia, joissa tietokirjallisuus ja tietokirjailijat pääsevät näkyville. Uupumaton ja rohkea kirjallisuusalan puolustaja on palkintonsa ansainnut.

Tietokirjallisuuden edistämispalkinto

Tietokirjallisuuden edistämispalkinto on myönnetty neljä kertaa aiemmin. Ensimmäisen edistämispalkinnon sai nuortenkirjailija ja kirjastonhoitaja Kari Vaijärvi vuonna 2010. Toisen kerran palkittiin kustantaja ja tietokirjailija Jaana Airaksinen vuonna 2015, ja kolmannen kerran toimittaja Heikki Haapavaara vuonna 2017. Neljäs edistämispalkinto myönnettiin toimittaja Veli-Pekka Leppäselle.

Palkinnonsaajista päättää Suomen tietokirjailijat ry:n hallitus, johon kuuluvat vuonna 2023 puheenjohtaja Timo Tossavainen, varapuheenjohtaja Anne Mäntynen ja jäsenet Mervi Holopainen, Markus Hotakainen, Elina Kahla, Riitta Korhonen, Päivi Kosonen, Petri Laukka, Kai Myrberg ja Rainer Oesch.

https://www.suomentietokirjailijat.fi/