Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 30.10.2022

Tietokirjailijapalkinto Juri Nummelinille

Suomen tietokirjailijat ry on palkinnut Juri Nummelinin Tietokirjailijapalkinnolla tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta. Muita palkinnonsaajia ovat Marja Jylhä, Juha Laaksonen, Osmo Pekonen (k. 12.10.2022) ja Pirjo Saarnia. Tietokirjailijapalkinnot ovat suuruudeltaan 8 000 euroa. Palkinnot jaettiin Helsingin Kirjamessuilla lauantaina 29.10.2022.

Kuvassa on Juha Nummelinin kasvot ylävistosta kuvattuna.  Hänellä on silmälasit.

Juri Numminen. Kuva: Daniela Numminen

 

Avain on julkaissut kaksi Juri Nummelinin teosta syksyllä 2022. Suomalaisen elokuvan lyhyt historia käy kattavasti läpi kotimaisen elokuvan kehitysvaiheet ensimmäisistä mykkäkauden kokeiluista alkaen. Yhdessä Ville Hännisen ja Vesa Sisättön kanssa kirjoitettu Kummat kirjat esittelee pysyvästi hyllyn taakse pudonneita opuksia. Älyttömien teosten lisäksi kirja pureutuu kirjallisuuden kummallisuuksiin.  

Suomen tietokirjailijat kiittää Nummelinia tuotteliaasta työurasta tietokirjallisuuden parissa.

“Juri Nummelin on populaarikulttuuriin erikoistunut tuottelias tietokirjailija. Yleistajuisissa tieto- ja hakuteoksissaan hän käsittelee niin kioskikirjallisuutta, lännenkirjailijoita, kauhu- ja jännityskirjallisuutta kuin eroottista kirjallisuutta. Hän on kirjoittanut myös mm. sarjakuvista, elokuvasta ja kirjallisuushistoriasta.”

Palkintoperusteissa kiinnitetään huomiota erityisesti tietokirjailijan tuotannon monipuolisuuteen ja laajakatseisuuteen.  

“Nummelinin teos Pulpografia: Amerikkalaisia kioskidekkareita suomeksi 1936–1989 (Suomen dekkariseura, 2000) on suomennetun kioskikirjallisuuden inventaario. Länkkäreitä, lännenkirjallisuutta ja sen tekijöitä hän käsittelee mm. teoksissa Kuudestilaukeavat: Amerikkalaisia länkkäripokkareita suomeksi (BTJ, 2004) ja Wild West Finland: Suomalaisen lännenkirjallisuuden historia (Avain, 2016). Kauhukirjallisuutta esittelevät teokset Ulkomaisia kauhukirjailijoita (BTJ, 2005) ja Kuoleman usvaa ja pimeyttä (Oppian, 2020), joka avaa suomalaisen kauhukirjallisuuden historiaa. Nummelin on kirjoittanut unohdetuista kirjailijoista ja toisaalta myös kaikkein luetuimmista, kuten Waltarista – mutta hänestäkin varjopuolelta, kuten teoksen nimi Unohdettu Waltari (BTJ, 2008) osoittaa.”

“Nummelinin tausta on kirjallisuustieteessä, joten ei ole aivan perustelematonta kutsua häntä tuotantonsa perusteella populaarikulttuurin arkeologiksi tai jopa Indiana Jonesin hahmoon vertautuvaksi aarteenetsijäksi. Ainakin hän persoonallisissa tieto- ja hakuteoksissaan uutterasti perkaa ja inventoi virallisen kulttuurin reuna-alueita ja pelastaa uhanalaisia kulttuurilajeja unohdukselta ja hukkumiselta internetin syvyyksiin. Nummelin luo siis kirjallisuutta, jolla on käyttöä ja joka palvelee erilaisia lukijakuntia: ammattilaisia ja amatöörejä, kirjastonhoitajia, kirjallisuuden- ja kulttuurintutkijoita sekä mitä erilaisimpia populaarikulttuurin ystäviä”, kiittää Suomen tietokirjailijat Nummelinia.