Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.03.2021

Tieteen vapautta käsittelevä teos voitti Vuoden tiedekirja -palkinnon

Professori Esa Väliverrosen ja tutkija Kai Ekholmin toimittama artikkelikokoelma Tieteen vapaus & tutkijan sananvapaus on voittanut Vuoden tiedekirja -palkinnon. Palkinto on merkittävä tunnustus tieteen vapaudesta käytävälle keskustelulle.

Kuvassa on osa krjan kannesta, jossa on klassinen taideteos alastomista naisesta ja miehestä puutarhassa sonnustautuneena lehvään.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Vastapaino

 

"Tieteen vapaus ei ole vain itsestäänselvyys, vaan vaatii jatkuvaa puolustamista", Esa Väliverronen sanoo.

"Suomalaista sananvapautta ja sensuuria on tutkittu laajasti. Tieteen ja tutkijan sananvapaus on jäänyt aiemmin kuitenkin taemmalle", Kai Ekholm huomauttaa.

Palkintoraati perustelee valintaansa teoksen yhteiskunnallisella merkittävyydellä.

”Tieteen vapaus & tutkijan sananvapaus on yleistajuisesti kirjoitettu teos, joka uskoaksemme tavoittaa lukijoita myös tutkimuksen ja akateemisen opetuksen ulkopuolella. Sen viesti sekä poliittisille päättäjille että kansalaisille on kirkas: puolustamalla tieteen ja tutkijoiden vapautta puolustetaan myös yhteistä hyvää sekä tietoon perustuvaa päätöksentekoa sensuurilta, ohjailulta, vihapuheelta ja vaientamiselta”, raati sanoo.

Vuoden 2020 voittajan valitsivat dosentti Oula Silvennoinen, dosentti Tommi Tenkanen ja professori Soile Veijola. Raadin sihteerinä toimi Tieteellisten seurain valtuuskunnan julkaisupäällikkö Sami Syrjämäki. Palkinto on suuruudeltaan 25 000 euroa.

Tieteen vapaus & tutkijan sananvapaus on monipuolinen tietopaketti tutkimuksen vapautta rajoittavista käytännöistä. Samalla se on ajankohtainen puheenvuoro vapaan tutkimuksen ja sananvapauden puolesta. Kirjan eri lukuja on ollut kirjoittamassa 17 tutkijaa eri tieteenaloilta: luonnontieteistä ja yhteiskuntatieteistä humanistiseen ja teknologian tutkimukseen.

Esa Väliverronen on viestinnän professori Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut erityisesti tieteen julkisuutta ja asiantuntijuuden muutoksia.

Kai Ekholm on filosofian tohtori, tietokirjoittaja ja tutkija. Hän on toiminut Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitajana.

Esa Väliverronen & Kai Ekholm (toim.) Tieteen vapaus & tutkijan sananvapaus. Vastapaino 2020