Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.03.2020

Tero Saarinen Company laajentaa toimintaansa

Suomalaisen nykytanssin lippulaiva Tero Saarinen Company on muuttanut uusiin toimitiloihin Helsingin Kaapelitehtaalle. Vastavalmistuneen 200-neliöisen TSC Studion myötä ryhmä monipuolistaa toimintaansa. Se tarjoaa muun muassa residenssejä, joiden tavoitteena on toimia alustana monitaiteellisille kokeiluille ja tukea erityisesti vapaan tanssin kentän tekijöiden edellytyksiä tuottaa teoksia suurille näyttämöille. Genelecin mahdollistaman immersiiviäänentoiston myötä TSC Studio toimii myös huipputason äänitaiteen laboratoriona.

 

Kuvassa on kohtaus tulevasta esityksestä, jonka keskellä on Topi Lehtipuu valokeilassa ja harson keskellä.  Mukana on Helsingin Barokkiorkesteri.  Kuva on musta-valkoinen.

Tero Saarinen Companyn ja Helsingin Barokkiorkesterin Third Practice saa Helsingin ensi-iltansa Alminsalissa 10. kesäkuuta. Kuvassa on Topi Lehtipuu. Kuva: Kai Kuusisto

 

Uusilla toimitiloilla on iso vaikutus myös kansainvälisellä huipulla toimivan ryhmän omaan toimintaan. ”Taiteellisen työn näkökulmasta oleellisinta on, että ensimmäistä kertaa liki 25-vuotisen toimintamme aikana salimme on kokoaikaisesti käytössämme ja se on riittävän iso suuremman kokoluokan teosten harjoittamiseen. Tällainen on esimerkiksi kesäkuussa Alminsalissa Helsingin ensi-iltansa saava Third Practice, yhteistyömme Helsingin Barokkiorkesterin kanssa”, kertoo TSC:n taiteellinen johtaja, koreografi Tero Saarinen.

Sopivaa tilaa etsittiin vuosia ja kokonaisuuden rahoittaminen on ollut merkittävä ponnistus. ”Toimitilahanke toteutui lukuisten julkisten ja yksityisten rahoittaja- ja lahjoittajatahojen sekä kumppaneiden tuella. Sijoittuminen tanssin ja luovien alojen keskittymään Kaapelitehtaalle oli synergioiden kannalta paras ratkaisu, joka mahdollistaa toimintamme kehittämisen pitkälle tulevaisuuteen”, summaa ryhmän toiminnanjohtaja Iiris Autio.

 

Kuvassa on Tero Saarinen Companyn uudet tilat. Oikealla on käytävää, jossa on lasia ja vaalean ruskeita puuosia.  Vasemmalla on valkea iso tila.

Tero Saarinen Companyn uudet toimitilat.  Kuva: Tero Ahonen

 

TSC Studio luo uusia mahdollisuuksia muun muassa Tero Saarinen Companyn yleisötyöhön sekä opetus- ja mentorointitoimintaan. Heti avajaisviikkojen aikana tilassa järjestetään ammattilaisten aamutunteja, yleisölle suunnattu ystävien päivä sunnuntaina 8.3. sekä TSC Studion ensimmäisessä residenssissä työskennelleen taiteilijaduo Broas & Nybergin ja säveltäjä Martin Granön kantaesitys, animoidun videon ja tanssin rajapinnalla liikkuva Truths That Never Were 20. – 29.3. TSC myös vuokraa uutta tilaansa tuntiperusteisesti tanssikouluille sekä vapaan kentän harjoitus- ja opetustoimintaan.
 
Immersiivinen ääni luo suunnattoman kokemuksen

TSC Studio on varusteltu 22 kaiuttimella ja kahdella kalibrointijärjestelmällä. Kansainvälisestikin poikkeuksellinen tanssistudio mahdollistaa immersiivisen kuuntelukokemuksen. Se osallistaa kokijat kokonaisvaltaisella fyysisyydellään, joka tuo mukanaan myös vahvasti emotionaalisen ulottuvuuden.

Äänentoistojärjestelmän on mahdollistanut ammattiaudion ja immersiivisen äänentoistoteknologian edelläkävijä, Iisalmessa tuotteitaan kehittävä ja valmistava Genelec.