Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 23.04.2020

Teosto-palkinnon sai Jesse Markinin ja Totte Rautiaisen FOLK

Vuoden 2020 Teosto-palkinnon saivat voittajan valinneen raadin yksimielisellä päätöksellä Jesse Markinin ja Totte Rautiaisen sävellykset ja sanoitukset levyllä FOLK.

Kuvassa ovat Teosto-palkinnon saajat Totte Rautiainen ja Jesse Markin palkintoplakaatit kädessään.

Teosto-palkinnon saajat Totte Rautiainen (vas.) ja Jesse Markin. Kuva: AJ Savolainen

 

Palkinnonsaajista päätti viisihenkinen raati erillisen esiraadin valitsemien seitsemän teoksen ja teoskokonaisuuden joukosta. Raadin puheenjohtajana toimi Ylen luova johtaja Ville Vilén ja jäseninä kapellimestari Dalia Stasevska sekä viime vuonna Teosto-palkinnolla palkittujen teosten tekijät säveltäjä Sebastian Hilli ja musiikintekijät Stina Koistinen ja Nicolas ’Leissi’ Rehn. FOLK-levylle sovituksia tehnyt Nicolas ’Leissi’ Rehn ei jäävinä osallistunut raadin FOLK-levyä koskeneeseen keskusteluun.    

”Kiitämme ehdokkaat valinnutta esiraatia monipuolisista ja hyvin erilaisia tyylilajeja edustaneista ehdokasvalinnoista. Intensiivisen kuunteluvaiheen jälkeen voittajateoksesta vallitsi kuitenkin täydellinen yksimielisyys: fantastisista yksittäisistä biiseistä koostuva FOLK on ehyt ja mietitty kokonaisuus, joka hurmioittaa”, raati toteaa.

Vuodesta 2003 asti jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Kun palkinnon saa yksi teos, palkintosumma on 25 000 euroa.

Voittajan valinnut raati luonnehti palkittua FOLK-levyä seuraavasti:   

Erinomaisissa kappaleissa ja terävänäköisesti käsitellyissä teemoissa yhdistellään hienosti eri vaikutteita ja tyylejä. Taidokas, korkealaatuinen ja tasapainoinen kokonaisuus, joka kantaa alusta loppuun ja on valmis mihin tahansa.

Voittajateoksen lisäksi raati halusi nostaa esiin Signen To Sappho -teoskokonaisuuden, jossa raati kuuli kunniamaininnan arvoista omaperäisyyttä ja oivaltavuutta.
   
Katso video palkinnon jakamisesta ja Will Shoot -kappaleen live-esityksestä:

 

 

Jesse Markin ja Totte Rautiainen esiintyvät perjantaina 24.4. Yle Olohuone -lähetyksessä.

Palkintoehdokkaina oli seitsemän teosta tai teoskokonaisuut

Musiikkialan ammattilaisista koostunut esiraati oli valinnut tänä vuonna palkintoehdokkaiksi kaikkiaan seitsemän teosta tai teoskokonaisuutta. Yllä mainitun voittajan lisäksi ehdokkaina olivat:

Hattarahiukset - Sur-rur
Ville Vuorenmaan sävellykset ja sanoitukset sekä Ville Vuorenmaan, Kimmo Pohjapellon ja Ville Laurilan sovitukset levyllä Hattarahiukset.

Lehtojärven Hirvenpää – Lehtojärven Hirvenpää
Harri Kuusijärven sävellykset ja Jaakko Laitisen sanoitukset levyllä Lehtojärven Hirvenpää.

Näytän missä asun – M
Minja Kosken sävellykset ja sanoitukset levyllä M - Näytän missä asun.

On Escher - Sami Klemola
Sami Klemolan sävellys …on Escher.

Syrtti - OK:KO
Okko Saastamoisen sävellykset levyllä Syrtti.

To Sappho – Signe
Josefiina Vannesluoman, Selma Savolaisen, Mikko Sarvanteen ja Sampo Kasurisen sävellykset ja sovitukset Sapphon, Edith Södergranin, Josefiina Vannesluoman ja Selma Savolaisen teksteihin levyllä To Sappho.