Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.08.2023

Tekoälytaideteos Urban AI Art nähdään Taiteiden yönä Musiikkitalon mediaseinällä

Taiteiden yönä torstaina 17.8. Musiikkitalon mediaseinällä on uniikki mahdollisuus nähdä reaaliaikainen Urban AI Art -tekoälytaideteos, joka tuottaa loputonta kuvavirtaa mielikuvituksellisista kaupungeista.

Kuvassa on piirroskuvia rakennuksistä päälekkäin ja sivuttain pääkaupunkiseudulta.  Yhdestä rakennuksesta muodostuvat kasvot ja käsi, joka tervehtii.

Kuva: Musiikkitalo

 

Urban AI Art elää omaa elämäänsä ilman historiaa, eli katsojan on mahdollista nähdä sama kuva vain yhden kerran. Kuvat tuhoutuvat heti niiden esiintymisen jälkeen ja korvautuvat uudenlaisilla versioilla niin kauan, kunnes koneesta katkaistaan virta. Kuka on taiteilija ja mitä on taide tänään ja tulevaisuudessa?

Kuvataiteilija Jussi Lahtinen halusi nähdä mitä tapahtuu, kun hän luovuttaa Urban AI Art -koneelle taideteoksiaan. Lahtisen Urban AI Art testaa uuden teknologian mahdollisuuksia ja on itsenäinen taideteos, jonka kuvavirtaa ilmestyy Taiteiden yönä Suomen suurimmalle screenille, Musiikkitalon mediaseinälle.

Skannaamalla QR-koodin tai menemällä osoitteeseen urbanai.fi, jokainen katsoja saa omaan mobiililaitteeseensa uniikin streamin. Taideteoksessa ei ole ääntä ja sitä voi katsoa milloin ja mistä vain. Tekoälyn mahdollisuuksia hyödyntävä Urban AI Art -kone on kehitetty vain tätä taideteosta varten.

Urban AI Art on osa Tampereen yliopiston tutkimushanketta: Tekoäly taiteessa ja yhteiskunnassa (UrbanAI). Hankkeen ja taideteoksen rahoittaa Koneen Säätiö. Taiteiden yön esitys toteutetaan yhteistyössä Musiikkitalon kanssa.

Jussi Lahtinen on tamperelainen kuvataiteilija, joka on luonut brändin Metropolis by Jussi Lahtinen. Metropolis-teossarja sai alkunsa vuonna 2015 Fritz Langin Metropolis-elokuvan (1927) inspiroimana. Teossarja sisältää tällä hetkellä 13 erilaista kaupunkimaisemaa. Alkuperäiset Metropolis-taideteokset ovat käsintehtyä taidegrafiikkaa.
 
URBAN AI -tekoälytaideteos Musiikkitalon mediaseinällä Taiteiden yönä 17.8.2023 klo 19.30–20.30.

https://urbanai.fi