Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 25.07.2023

Teemu Nikin kuolemanvakava komedia Peluri – Kuolema on elävien ongelma saa ensi-iltansa elokuvateattereissa syyskuussa - katso traileri

Palkitun Teemu Nikin ohjaama ja käsikirjoittama Peluri – Kuolema on elävien ongelma, on mustan huumorin sävyttämä kertomus ruumisautobisneksen halvimmista kuskeista Risto Kivestä ja Arto Niskasta, sekä näiden pyrkimyksistä luovia elämässä eteenpäin kohdalle osuneista karikoista huolimatta. Elokuvan pääosissa nähdään Pekka Strang ja Jari Virman.Elokuvan Suomen ensi-ilta on Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin kotimaisessa gaalassa 20.9., jonka jälkeen se saa ensi-iltansa elokuvateattereissa kautta maan 22.9.
alkaen.

Kuvassa ovat Pekka Strang ja Jari Virman istumassa ruumisauton avonaisella takaluukulla. Auto on parkeerattu mäntykujalle hautausmaalla.

Pekka Strang ja Jani Virma. Kuva: It?s Alive Films Oy

 

Peluri – Kuolema on elävien ongelma on viime vuonna elokuvataiteen valtionpalkinnon saaneen työparin, ohjaaja-käsikirjoittaja Teemu Nikin ja tuottaja-käsikirjoittaja Jani Pösön uusin yhteistyö. Palkintoperusteluissa Nikkiä ja Pösöä kiiteltiin elokuviensa yllättävistä näkökulmista ja raikkaasta tekemisestä, jotka yhdistyvät korkeaan taiteelliseen tasoon. Kaksikon elokuvat ovat keränneet paljon myös kansainvälistä huomiota ja heidän edellinen elokuvansa Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia (2021) palkittiin Venetsian elokuvajuhlilla.

- Teemme elokuvia aiheista, jotka sattuvat sillä hetkellä kiinnostamaan tai vaivaamaan. Tällä kertaa minua valvottivat uhkapelit, ruumisautot ja aivottomuus. Nämä asiat alkoivat muodostaa juonta epätodennäköisestä ystävyydestä sydämettömän ja aivottoman miehen välillä. Tarina nauratti ja kosketti. Kun lisäsin siihen ripauksen kuolemaa, alkoi se tuntua elokuvan arvoiselta, Teemu Nikki kertoo.

 

 

- Päätettiin tehdä elokuva kun löydettiin tarpeeksi halpa ruumisauto. Sen etupenkillä on hyvä matkustaa. Elokuvan teko on aina henkistä rulettia ja tällä kertaa se kannatti. Elokuva on myös herättänyt kiinnostusta jo maailmalla, hetki vain ja pääsemme kertomaan millä festivaaleilla elokuvan kansainvälinen ensi-ilta on, Jani Pösö jatkaa.

36. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 14.–24.9.2023.

Synopsis
Ruumisautobisneksen halvimmat kuskit, Risto Kivi (Pekka Strang) ja Arto Niska (Jari Virman) ovat joutuneet tilanteeseen, jossa kaikki on mennyt pieleen ja uusi alku olisi tarpeen. Risto on pelannut kotinsa ja perheensä ja Arto on saanut niskakipuja hoidattaessaan kuulla, ettei hänellä ole käytännössä juurikaan aivoja.

Voi siis kaikella syyllä todeta, että paremminkin on mennyt. Ystävyksillä ei käytännössä ole jäljellä muuta kuin työnsä. Sen parissa he hoitavat kaikkein likaisimmatkin keikat. Hakevat junan alle murskautuneet ja koteihinsa mädäntyneet viimeiseen lepopaikkaansa. Kuten Risto osuvasti toteaa – kuolema on elävien ongelma. Sitä miesten elämässä riittää, mutta tästä huolimatta he pyrkivät uskomaan elämään.

Vaikka toisella ei ole aivoja, eikä toisella sydäntä, yhdessä tilanne ei ole toivoton. Asiat ottavat kuitenkin yllättävän suunnan ja Risto ja Arto joutuvat pelaamaan uhkapeliä omalla hengellään. Sen jälkeen mikään ei ole ennallaan. Peluri – Kuolema on elävien ongelma on kertomus ystävyydestä, heikkouksista ja anteeksiannosta. Se koskettaa, naurattaa ja satuttaa - sekä auttaa ymmärtämään elämää sen eri sävyissä.

It’s Alive Films Oy:n tuottaman elokuvan rooleissa nähdään Pekka Strangin ja Jari Virmanin lisäksi mm. Elina Knihtilä ja Hannamaija Nikander. Elokuvan levittää pohjoismaissa Scandinavian Film Distribution.