Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.06.2019

Teatterikesän vuoden 2019 Pääohjelmisto juhlii rohkeuden teatteria

Pohjoismaiden suurin teatterifestivaali Tampereen Teatterikesä järjestetään tänä vuonna 51. kerran. Tampere täyttyy teatterin juhlasta 5.–11. elokuuta.

Vuonna 1968 perustettu Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimmistä teatterifestivaaleista, joka esittelee kotimaisen teatterin kiinnostavimmat ja ajankohtaisimmat esitykset ja tarjoaa kansainvälisiä huippuvierailuja ympäri maailman. 5.–11.8.2019 järjestettävä festivaali koostuu viidestä eri ohjelmistosta: Pääohjelmistosta, Ohjelmateltasta, Tammerin taiasta, OFF Tampereesta sekä Tapahtumien Yöstä.

 

Festivaalin Pääohjelmiston tämän vuoden esitysten yhteinen nimittäjä on rohkeus, jonka alla kohdataan ja puretaan erilaisia pelkoja, käydään kaikenlaisen rasismin kimppuun, päivitetään länsimaisen kulttuurin pohjalla olevia myyttejä ja mitätöidään vahingollisia stereotypioita.

 

– Festivaali juhlistaa siviilirohkeutta ja läsnäoloa, ja kutsuu katsojat saamaan elämänvoimaa vavahduttavista teatterielämyksistä, linjaa Pääohjelmiston taiteellisesta suunnittelusta vastaava trio, Hilkka-Liisa Iivanainen, Aleksis Meaney ja Tanjalotta Räikkä.

 

 

Tampereen Teatterikesän 2019 esiintyjäryhmä Hot Brown Honey, Briefs Factory.
Hot Brown Honey, Briefs Factory. Kuva; Chrissie Hall/Tampereen Teatterikesä

 

Kansainvälisiä ja kotimaisia huippuesityksiä

 

Kansainvälisiin vieraisiin lukeutuu Australiasta saapuva Hot Brown Honey, jonka politiikan ja hip hopin huumaava sekoitus purkaa kolonialismin historiaa ja ottaa voimaannuttavasti takaisin oikeuden omaan ääneen ja tarinaan. Esitykset nähdään Tampere-talon Isossa salissa.

 

Esittämisen ja todellisuuden välistä suhdetta teoksissaan tutkii eurooppalaisen teatterikentän kärkiohjaajiin kuuluva Milo Rau. International Institute of Political Murder ja Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles tuovat Tampereen Työväen Teatterin päänäyttämölle useita näkökulmia hyödyntävän ja tositapahtumiin perustuvan rikoskertomuksen La Reprise. Histoire(s) du théâtre (I).

 

Lisäksi kansainvälisiä vieraita saapuu muun muassa Britanniasta, Kanadasta, Sveitsistä ja Ruotsista. Kotimaisessa ohjelmistossa nähdään tänä vuonna paitsi lukuisia teattereiden yhteistuotantoja myös esityksiä esimerkiksi Kansallisteatterilta, Teatteri Jurkalta, Red Nose Companylta, Circo Aereolta ja Tanssiteatteri MD:ltä.

 

Tampereen Teatterikesän 2019 esitys La Reprise. Histoire(s) du théâtre (I).
La Reprise. Histoire(s) du theatre (I). Kuva: Hubert Amiel/Tampereen Teatterikesä

 

Ohjelmateltta täyttää 20 vuotta

 

Teatterikesän Ohjelmateltta täyttää elokuussa pyöreitä: runoutta, pienimuotoisia teatteriesityksiä ja musiikkia sykkivä Teatterikesän maamerkki pystytetään Keskustorille 20. kerran.

 

– Kaksikymmentä vuotta on pitkä aika nykyajan hektisessä maailmassa, mutta Ohjelmateltta on pysynyt intiiminä ja tunnelmallisena paikkana. Sinne kaipaa elokuisina iltoina kuulemaan ja näkemään jotain ainutlaatuista yhdessä festivaaliyleisön kanssa, sanoo ohjelmiston valinnut Mervi Paavilainen.
 

Katso tarkemmat tiedot ohjelmistoista ja esityksistä osoitteessa www.teatterikesa.fi ja seuraa myös tulevia ohjelmajulkistuksia.