Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.07.2023

Teatteri Spindrift Edinburgh Fringe -festivaalilla elokuussa palkitun esityksensä kanssa

Teatteri Spindrift tuo palkitun THEM -esityksensä osaksi Suomen showcasea yhteistyössä From Start To Finnish -projektin kanssa Edinburgh Fringe -festivaalille.

Kuvassa on keskellä nainen miehen puvussa ja hänen olkapäänsä takaa kurkistaa molemmin puolin kolme naista. Oikealla ylhäällä on valkoinen valo. Tausta on mustaa ja kuva on musta-valkoinen.

Kuva: Anna Maggy ja Louis Crevier

 

Toksista maskuliinisuutta fyysisen teatterin keinoin käsittelevä THEM nähdään elokuun ajan Pleasance-teatterin ohjelmistossa Edinburgh Fringe -festivaalilla osana From Start To Finnish -showcasea. Muut showcaseen osallistuvat esityksen ovat Tanssiteatteri Tsuumin A Couple of Humans, Race Horse Companyn Chevalier ja Agit-Cirk -nykysirkusryhmän Insomniac’s Fable.

THEM on vuonna 2022 ensi-iltansa saanut esitys, jossa neljä naista Suomesta ja Islannista sukeltavat miesten maailmaan ja käsittelevät ja pohtivat toksista maskuliinisuutta. Tekijät kertovat miesten tarinoita rakkaudesta, isistä, seksuaalisuudesta, väkivallasta, ylpeydestä ja pelosta, sekä siitä, kun itkeminen ei enää ole mahdollista. Vierailemalla toisten ihmisten elämässä naiset yrittävät ymmärtää itseään maailmassa, jonka rakenteet ei ole heitä varten.

Esitys on seitsemän vuoden prosessin tulos ja sitä varten on haastateltu kymmeniä eri taustaisia miehiä lukuisista eri maista. Esitys on kiertänyt Pohjoismaissa ja Isossa-Britanniassa ja se on voittanut Nordic Fringe Networkin erityispalkinnon, parhaan ensemblen palkinnon Reykjavik Fringe -festivaalilla ja yleisön suosikki -palkinnon Göteborgin fringe-festivaalilla.

Spindrift viettää vuonna 2023 kymmenvuotisjuhliaan. Rose Bruford Collegen alumnien perustama ryhmä on laajentunut kymmenen vuoden aikana ympäri Pohjoismaita ulottuvaksi seitsemän näyttelijän kollektiiviksi. Ryhmä on valmistanut useita esityksiä ja työpajoja sekä paikallisille että kansainvälisille yleisöille.

Teatteri Spindrift työskentelee kehollisesti esiintyjälähtöisesti ja ryhmän työ kumpuaa uteliaisuudesta ihmisyyttä ja ihmismieltä kohtaan. Ryhmän teoksissa seikkaillaan unenomaisten maailmojen ja äärimmäisen rehellisyyden välillä. Spindriftin toiminnan perustana on hierarkiattomuus ja feminismi niin taiteen sisällöissä kuin työskentelytavoissa.

Tällä hetkellä Spindriftiin kuuluvat sen näyttelijät ja taiteelliset johtajat Sólveig Eva (IS), Outi Ikonen (FIN), Bergdís Júlía Jóhannsdóttir (IS), Anna Korolainen Crevier (FIN), Henriette Kristensen (NOR), Marjo Lahti (FIN) sekä Tinna Thorvalds Önnudóttir (IS).