Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.11.2022

Teatteri Jurkka ensi vuonna 70 vuotta – juhlakeväänä kaksi kotimaista kantaesitystä

Jurkan juhlavuoden aloittavat Aina Bergrothin myötätuntoinen tragikomedia com-passion ja Pasi Lampelan psykologinen trilleri Selli.Huoneteatteri Jurkka täyttää ensi vuonna 70 vuotta. Merkkipaalua juhlitaan uudella draamalla läpi vuoden 2023. Kevätkauden aloittaa kaksi kantaesitystä.

Kuvassa on iso kasvokuva Pihla Viitalasta ja yhdistettynä pienempänä Juuso Timonen istumassa portailla ja katsoo ylöspäin.

Pihla Viitala ja Juuso Timonen. Kuva: Marko Mäkinen

 

Aina Bergrothin myötätuntoinen tragikomedia com-passion sukeltaa tunnemyrskyjen syviin vesiin mustan huumorin keinoin.

Com-passion tutkii, miten viha, inho, rakkaus ja häpeä ilmenevät. Miten pelko, toivo tai halu saavat meidät käyttäytymään. Mitä tapahtuu, kun helsinkiläispariskunta varustautuu Venäjän hyökkäykseen ja talvisodan henki tunkeutuu kotisohvalle? Tai kun työkaverin kaunis anteeksipyyntö kääntyy solvausryöpyksi?

Episodinäytelmä koostuu kahdeksasta tarinasta, jotka ammentavat arjesta, parisuhteesta ja työelämästä. Keskiössä ovat tunteet. Niiden vietäviksi asettuvat kansainvälisestikin menestynyt näyttelijä Pihla Viitala ja sukupolvensa lahjakkaimpiin nuoriin näyttelijöihin lukeutuva Juuso Timonen. Heidät nähdään useissa eri rooleissa, joissa intohimot ryöstäytyvät hallinnasta ja itsekontrolli pettää. Näytelmän ohjaa Tuomas Parkkinen. Ensi-ilta on 4.2.2023.

Kevään toinen kantaesitys on Pasi Lampelan käsialaa. Selli on draama kahdesta journalistista, jotka lähtevät juttukeikalle Nigeriaan raportoidakseen öljy-yhtiö Shellin ympäristö- ja ihmisoikeusrikoksista.

Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan ja parivaljakko päätyy Nigeriassa poliisivankilaan terrorismista syytettynä. Selli on intensiivinen psykologinen trilleri henkilökohtaisesta rohkeudesta, sananvapaudesta ja ystävyydestä öljyn, globalisaation ja kolonialismin maailmassa.

Sellin rooleissa nähdään maamme arvostetuimpiin näyttelijöihin lukeutuva Eero Aho sekä vahvaa uraa tekevä Wenla Reimaluoto. Näytelmän ohjaa kirjailija Pasi Lampela itse ja ensi-ilta on 25.3.2023.

Jurkan täysiä vuosia juhlitaan läpi näytäntökauden. Merkkivuosi huipentuu marraskuussa 2023, jolloin kantaesitetään Jurkan juhlanäytelmä. Se on kantaesitys, joka julkistetaan huhtikuussa.

Näyttelijät Emmi ja Vappu Jurkka perustivat huoneteatteri Jurkan marraskuussa 1953. Historian ensimmäinen ensi-ilta oli August Strindbergin Neiti Julie. Sitä esitettiin Emmin ja Vapun ystävän, kirjailija Kyllikki Hämäläisen, olohuoneessa. Jo seuraavana vuonna teatteri löysi kotinsa nykyisistä tiloista Vironkadulta. Syntyi legendaarinen Jurkka, joka 50-paikkaisena tilana on Suomen pienin ammattiteatteri.