Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.12.2019

Teatteri Jurkan kevätohjelmistossa draamaa ja komediaa ihmisyydestä

Teatteri Jurkan kevätkauden ohjelmistossa ihmetellään, iloitaan ja irvaillaan ihmisyydelle –  piristävästi. Klassikoista ammennetut tarinat nivovat yhteen ihmisyyden ikiaikaiset ristiriidat sekä nykyajan haasteet.  Esitysten teemana on kokemus identiteetistä, sukupuolesta ja parisuhteesta.

Kuvassa on Juho Uusitalo auton etuistuimella ja auto on autokorjaamolla.  Taustalla näkyy erilaista autokorjaamotavaraa.

Full Pull , Woyzeck. Kuva: Teatteri Jurkka

 

Olohuoneesta Suomen pienimmän ammattiteatterin huoneeseen edennyt Full Pull, Woyzeck nähdään Jurkassa 9.1. alkaen. Omintakeinen traktorisymboliikka avautuu, kun nuoren miehen omasta elämästä kumpuava maailmankuva marssitetaan esiin: jos väistät maskuliinisuuden ihanteita, olet väistämättä ulkopuolinen, yhteisön alistama hylkiö. Ääriteoilta ja hulluudeltakaan ei siis vältytä, kun inspiraationa toimii Büchnerin klassikkonäytelmä Woyzeck. Näyttämöllä Juho Uusitalo.

Jurkkaan 17.1. alkaen paluun tekevän Rakastajan suosio perustuu pääpari Milla Kankaan ja Lauri Tilkasen kutkuttavaan kemiaan. Molemmat loistavat salamyhkäisessä parisuhdepelissä, jossa mikään ei ole miltä ensin näyttää. Näyttämöllä Milla Kangas ja Lauri Tilkanen.

Viisastelijat neuvovat, ole oma itsesi. Mutta mitä jos se ei riitä, kysytään keväällä 14.2. Jurkassa kantaesityksensä saavassa Pernilla Gyntissä. Totuutta on siis muokattava mieleisekseen, täytyyhän saada lisää tilaajia ja tykkääjiä! Pinja Hahtolan esittämän sometähden, tubettajan, elämän käänteistä esiin nousevat identiteettiongelmat ja ihmismielen egoismi ovat teemoja, jotka ammentavat fressillä otteella Henrik Ibsenin klassikkoteoksesta Peer Gynt. Näyttämöllä Jukka Peltola ja Pinja Hahtola.

Maria Jotunista kertova Marian sydän taas on esittäjänsä Kirsti Valveen käsikirjoittama autofiktiivinen tarina kohukirjailijasta, jonka teoksista on tehty vereviä versioita niin teatterilavoille kuin elokuviin, mutta jonka oma tarina on jäänyt kertomatta. Ei enää. Näyttämöllä 16.4. alkaen Kirsti Valve, Reidar Palmgren ja Antti Korhonen.

Ei kevättä ilman Buffoa! Mikä voisi olla piristävämpää, kuin keskiaikainen ilveily kevätillassa. Dario Fon neljästä tarinasta koottu esitys on kiertänyt Suomen näyttämöitä jo 36 vuoden ajan, Jurkassa kevätkaudella 23.4. alkaen. Lavan valtias on oikeutetusti Erkki Saarela, jonka tulkinta on herättänyt ihastusta jopa Fossa itsessään. Aina ajankohtainen Mysteerio Buffo pilkkaa kansan yläpuolelle asettuneita päättäjiä. Narri näyttää meille ihmisen pienuuden ja suuruuden. Näyttämöllä Erkki Saarela.

Nouseeko se sieltä siivilleen, siis elämä? Lokki nähdään Jurkan lavalla 16.5. alkaen sellaisena, kuin Anton Tšehov sen alun perin tarkoitti, ronskiotteisena komediana. Ella Mettälä ja Eero Ojala sanailevat notkeasti klassikolle kumartavassa nelionäytöksisessä draamakomediassa, jossa huumori kumpuaa ihmisen itsekkyydestä. Myös me 2010-luvun ihmiset saamme täyslaidallisen rakastavaa pistelyä osaksemme. Hurmaava Lokki juhlii keväällä, sillä se saa sadannen näytöksensä Jurkassa toukokuussa. Näyttämöllä Ella Mettälä ja Eero Ojala.

Huoneteatterin kevät sisältää odotettuja ja rakastettuja uusintoja sekä täysin uusia teoksia ja toteutuksia, unohtamatta erityistä juhlanäytöstä. Kaikki nämä koetaan yhdessä huoneessa.

Full Pull, Woyzeck Teatteri Jurkan kevätkaudella 9.1.2020 — 7.2.2020.

Rakastaja nähtävillä Jurkassa 17.1.2020 — 4.4.2020.

Pernilla Gynt Jurkan näyttämöllä 14.2.2020 — 28.3.2020.

Marian sydän nähdään Jurkassa 16.4.2020 — 15.5.2020.

Mysteerio Buffo Jurkassa 23.4.2020 — 13.5.2020.

Lokki nähdään Jurkassa 16.5.2020 — 23.5.2020.