Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.09.2019

Teatteri ja näytelmäkirjallisuus ennen näkemättömän näyttävästi mukana Turun Kirjamessuilla

Kotimainen näytelmäkirjallisuus sykkii elävänä ja voi katsojatilastojenkin valossa hyvin. Nyt näytelmät on nostettu ensimmäistä kertaa keskiöön Turun Kirjamessujen ohjelmassa, kun teatteri on yksi messujen päätemoista.

Kuvassa on ohjelmapäällikkö Jenni Haukio kirjamessujen ohjelman julkistustilaisuudessa avaamassa tilaisuutta.  Taustalla on isot ikkunat ja niiden takana näkyy katua ja lehmuskuva.  Lavalla on lisäksi Turun Kirjamessujen iso juliste.  Etualalla näkyy osallistujien päälakia.  Jenni Haukiolla on musta pusero ja harmaa pienikuviollinen puolihame.

Ohjelmapäällikkö Jenni Haukio Turun Kirjamessujen ohjelman julkistustilaisuudessa teatterilla 2.9.2019. Kuva Emmi Kantonen

 

Kotimainen näytelmäkirjallisuus sykkii elävänä ja voi katsojatilastojenkin valossa hyvin. Nyt näytelmät on nostettu ensimmäistä kertaa keskiöön Turun Kirjamessujen ohjelmassa, kun teatteri on yksi messujen päätemoista.

Turun Kaupunginteatteri ja Suomen Kansallisteatteri ovat näyttävästi esillä messuilla yhteisellä osastollaan ja yhdessä tuotetuilla ohjelmasisällöillä. Teatterien messuosasto Backstage kutsuu kävijöitä tapaamaan taiteilijoita ja tutustumaan esityksiin ja messutarjouksiin. Teatterikauden ohjelmistoa tekijöineen esitellään myös eri ohjelmalavoilla ja neljä teatteria tuottavat yhdessä uuden näytelmän aina ideasta ensi-iltaan saakka Kirjamessujen aikana.

Turun Kaupunginteatterin dramaturgi ja näytelmäkirjailija Satu Rasila pitää näytelmäkirjallisuuden vahvaa mukana oloa messuohjelmassa uraauurtavana: ”Näytelmäkirjailijoiden työhön ja teksteihin ei ole koskaan aiemmin ollut yhtä helppoa tutustua kerralla. On ollut antoisaa ja merkityksellistä olla mukana kutomassa teatteriteemaa Kirjamessujen tilkkutäkkiin. Toivon tietenkin hartaasti, että näytelmät vakiinnuttavat paikkansa osana tarjontaa tulevinakin vuosina. ”
Teatterin oma Backstage A-hallissa

This is where the magic happens. Backstagella kohdataan teatteritekijöitä ilman rooleja. Osastolla kuhisevat sulassa sovussa taiteilijat, vieraat ja yleisö. Teatterin ohjelmistoon voi tutustua esitteiden välityksellä tai jututtamalla esitysten tekijöitä. Messutarjoukset johdattavat kävijät kohti teatterikatsomoita. Yhteistyön merkeissä teatterintekijöitä haastatellaan myös Turun seudun äidinkielenopettajien osastolla.
Paneelikeskusteluja eri lavoilla

Agricola-lavalla luodaan katsaus teatterin johtamiseen. Perjantaina aiheesta keskustelevat Mikko Kouki, Mika Myllyaho ja Lilli Earl, lauantaina luodaan katse menneisiin vuosikymmeniin ja teatterikentän ilmiöihin. Näytelmäkirjailijat ja dramaturgit kertovat työstään useissa eri keskustelutilaisuuksissa messujen aikana.
Maistiaisia syksyn ohjelmistosta

Turun Kaupunginteatterin hyvän mielen syksyn kohokohta on Amélie-musikaali, jonka hurmaava pääosapari Marketta Tikkanen ja Mikael Saari laulavat Kirjamessujen perjantaisessa avajaistilaisuudessa Auditoriossa. Marraskuussa Päänäyttämöllä ensi-iltansa saava Babe -urhea possu ilahduttaa pienempää messuväkeä B-hallin esityslavalla lauantaina. Myös Red Nose Companyn klovnit rientävät paikalle kertomaan syksyllä Turussa vierailevasta Don Quijote -komediastaan.

24 h play – Kirjamessuilla syntyy uusi näytelmä

Amerikkalainen näytelmäntekokonsepti toteutetaan Kirjamessuilla Turun Kaupunginteatterin, Åbo Svenska Teatterin, Linnateatterin ja Rakastajat teatterin yhteisponnistuksena. Esitys kirjoitetaan ja valmistetaan messuilla ja yleisö näkee sen ensi-illan lauantaina Auditoriossa.