Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.08.2019

Tapion matkassa Tallinnan Vanhaankaupunkiin

Sanonnan mukaan Helsingin paras turistinähtävyys on Tallinnan Vanhakaupunki. Tässä ei ole Tapion matkassa -opaskirjasarjan laatineen Tapio Mäkeläisen ajatuksissa kummankaan osapuolen vähättelyä, päinvastoin. Tapsa on asiaansa paneutunut estofiili, jolla on koti kahdessa kaupungissa, ja joista hän käyttää yhteisnimitystä Talsinki.

 

 

 

Kuvassa on Tallinnan vanhankaupungin kattoja ja rakennuksia kuvattuna ilmasta.  Kuva on otettu aurinkoisena päivänä  ylimpänä näkyy sinistä taivasta.

Kirjan kansikuvaa. Kuva: Arktinen Banaani

 

Tallinnan Vanhakaupunki lienee suomalaisille tutuin vierailukohde Suomenlahden etelärannalla. Silmänruokaa ja tietenkin myös monenlaista ruumiinravintoa tarjoava kaupunginosa saattaa monen pikamatkailijan mielestä olla jo kylliksi nähty. Nyt Suomessa ilmestynyt kokonaan Vanhallekaupungille omistettu kirjasarjan osa karsii tällaiset luulot pois.

Tallinnan historiallista keskustaa lähestyvän matkalaisen silmissä komeilevat ensimmäisinä   keskiaikaiset tornit. Jokaisella niillä on oma nimensä ja tarinansa, samaan tapaan kuin taloilla, linnoituksen osilla ja muilla rakennelmilla. Huvittunutta uteliaisuutta herättävä nimi on esimerkiksi järeällä "Kiek in de Kök" eli "Kurkkaa keittiöön" -puolustustornilla. Mitä köökkeihin muuten tulee, ei Mäkeläinen tietenkään unohda esitellä Vanalinnan parhaita ravintoloita ja baareja. Asiantuntevan tekstin ohella kirja on varustettu hienoilla valokuvilla, joita riittää joka aukeamalle. Lisäksi selkeät karttalehdet auttavat kokonaisuuden hamottamisessa ja kohteiden etsimisessä.

Tapio Mäkeläinen (s. 1958) on matkanjohtajana, -suunnittelijana ja oppaana vienyt yli 100 000 suomalaista Viroon. Jo 1980-luvun alkupuolella uransa aloittanut Mäkeläinen on kirjoittanut 14 etelänaapuriamme esittelevää matkaopasta, jotka ilmestyvät Suomessa kahden teoksen vuositahdilla. Tallinnan Vanhakaupunki ja keväällä 2019 ilmestynyt Tallinnan keskikaupunki muodostavat lyömättömän suomenkielisen kirjaparin Viron pääkaupunkiin tutustuessa ja tuttavuutta syventäessä, tapahtuupa tämä paikan päällä, nojatuolissa, laivamatkalla tai näitä kaikkia yhdistellen.

Teos julkistetaan Eesti Majassa (Sörnäisten rantatie 22, Helsinki) torstaina 29.9.