Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 25.10.2023

Tapiola Sinfoniettan Luonto-festivaalilla luontoteemaisia orkesteriteoksia, kantaesityksiä sekä Tunturin tarina -elokuvakonsertti marras-joulukuussa

Tapiola Sinfonietta järjestää 9.11.–2.12.2023 Luonto-festivaalin, jonka kuudessa konsertissa esitettävien teosten tematiikka liittyy luontoon, sen moninaisuuteen sekä ihmisen vuorovaikutukseen luonnon kanssa. Osa konserteista lähetetään suoratoistona Tapiola Sinfoniettan YouTube-kanavalla.

Kuvassa on osa Tapiola Sinfoniettan julisteesta. Siinä on osa pöllön päästä sivuttain ja sen päällä on auringonlaskua. Värit ovat sinharmaata ja auringon väriä. Läpi näkyy tunturimaisemaa.

Osa julisteesta. Kuva: Tapiola Sinfonietta

 

Luonto-festivaalilla esitetään modernia ja uutta musiikkia, kuten Albert Rousselin orkesterisarja Hämähäkin juhlat, Ross Edwardsin oboekonsertto Bird Spirit Dreaming sekä Ville Aslak Raasakan The Harvest -orkesteriversion kantaesitys. Kuukauden aikana kuullaan myös klassikoita. Esimerkkinä mainittakoon festivaalin avausteos, Suomessa harvoin esitetty Joseph Haydnin Vuodenajat-oratorio.

Muiden klassikkoteosten joukossa on muun muassa Jean Sibeliuksen Myrsky. Festivaali päättyy Tunturin tarina -elokuvakonserttiin, jossa Tapiola Sinfonietta ja Tuuletar esittävät elokuvan musiikin. Elokuva näytetään konsertissa yleisölle isolta kankaalta samaan aikaan, kun sen musiikki soitetaan livenä.

Ohjelmaan kuuluvat myös luontoaiheiset pötköttelykonsertit vauva- ja taaperoperheille sekä After Work -konsertti. Festivaalin oheisohjelmassa on muun muassa luontoteemaan liittyvä keskustelutilaisuus sekä luontojärjestöjen toiminnan esittelyjä.

Ohjelmistosta

Festivaalin avauskonsertissa 9.11. luonnon kiertokulku on ikuistettu Suomessa harvoin esitettyyn Joseph Haydnin Vuodenajat-oratorioon. Tapiola Sinfoniettan kanssa tämän suurteoksen esittää EMO Ensemble ja solisteina ovat sopraano Lydia Teuscher, tenori Jussi Myllys ja basso James Platt. Konsertin johtaa Matthew Halls, Tampere Filharmonian uusi ylikapellimestari.

Maa-ilma-konsertissa 16.11. kuullaan Chloè Dufresnen johdolla luonnon innoittamia teoksia viideltä säveltäjältä. Näiden joukossa ovat mm. Ville Aslak Raasakan The Harvest-teoksen orkesteriversion kantaesitys sekä konsertin huipentava Ross Edwardsin oboekonsertto Bird Spirit Dreaming, jonka solistina esiintyy Tapiola Sinfoniettan oboen äänenjohtaja Anni Haapaniemi. Hän esiintyy Pia Lasosen tätä teosta varten suunnittelemassa asussa. Monitaiteellisen esityksen on ohjannut Siljamari Heikinheimo. Osa tämän konsertin teoksista esitetään myös 17.11. olevassa After Work -konsertissa.

Luonnonvoimat-konsertissa 23.11. eri aikakausien säveltäjät ovat muovanneet luonnonilmiöt musiikiksi, jossa heijastuu niin luonnon mikrotason uudistuminen, idylliset maisemat kuin kontrolloimattomat luonnonvoimat. Sellisti-johtajana vierailee monipuolisuudestaan tunnettu Nicolas Altstaedt.

Festivaali päättyy lauantaina 2.12. kahteen koko perheen Tunturin tarina -elokuvakonserttiin. Marko Röhrin ohjaama luontoelokuva nähdään nyt Tapiola Sinfoniettan ja omaperäisestä äänenkäytöstään tunnetun vokaaliyhtye Tuulettaren livemusiikin säestyksellä.

Alkuperäisestä elokuvasta poiketen konserttiversiossa ei ole kertojaa, vaan kaikki kerronta tapahtuu elokuvan ja musiikin keinoin. Elokuvan alkuperäisen musiikin on säveltänyt kansainvälisestikin palkittu Panu Aaltio. Konserttiversiota varten hän on säveltänyt myös uutta materiaalia, joka saa nyt kantaesityksensä. Elokuvan vaikuttavasta luontokuvauksesta vastaa useita kansainvälisiä palkintoja voittanut Teemu Liakka.

Konsertit
Konsertit Espoon kulttuurikeskuksessa Tapiolassa ellei toisin mainittu

9.11.2023
Joseph Haydninin oratorio Vuodenajat
Matthew Halls, kapellimestari
Lydia Teuscher, sopraano
Jussi Myllys, tenori
James Platt, basso
EMO Ensemble
Konsertti striimataan Tapiola Sinfoniettan YouTube-kanavalla.

11.11.2023
Pötköttelykonsertit vauva- ja taaperoperheille.
Rantamäki-kvartetti
Lasten kulttuurikeskus Aurora, Järvenpää
Ennakkoilmoittautuminen välttämätön.

16.11.2023
Albert Roussel: Orkesterisarja baletista Hämähäkin juhlat
Ross Edwards: Bird Spirit Dreaming, konsertto oboelle ja orkesterille
Ville Aslak Raasakka: The Harvest, orkesteriversion kantaesitys
Jean Sibelius: Myrsky-sarja nro 2 op. 109/3
Chloé Dufresne, kapellimestari
Anni Haapaniemi, oboe
Konsertti striimataan Tapiola Sinfoniettan YouTube-kanavalla.

17.11.2023
After Work -konsertti
Albert Roussel: Orkesterisarja baletista Hämähäkin juhlat
Jean Sibelius: Myrsky-sarja nro 2 op. 109/3
Chloé Dufresne, kapellimestari

23.11.2023
Giacinto Scelsi: Natura Renovatur
Felix Mendelssohn: Hebridit-alkusoitto op. 26
Ralph Vaughan Williams / Davis Matthews: Dark Pastoral
Iannis Xenákis: Aroura
Joseph Haydn: Sinfonia nro 39 g-molli 'Tempesta di mare' Hob 1/39
Nicolas Altstaedt, sellisti-johtaja
Konsertti striimataan Tapiola Sinfoniettan YouTube-kanavalla.

2.12.2023
Panu Aaltio: Tunturin tarina (yhdessä elokuvan kanssa), kantaesitys
Elokuvan ohjaus: Marko Röhr

Striimaukset nähtävissä osoitteessa:

https://www.youtube.com/@TapiolaSinfonietta