Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.04.2023

Tanssiteatteri Minimin kauden kantateos ja Kuopion kevään tanssitapaus RAJA ensi-iltaan ja kiertueelle

RAJA on nykytanssiteos rajoista, niiden luomisesta ja rajojen ylittämisestä. Teoksessa havainnoidaan mm. niitä hetkiä, kun rajat katoavat. Teos piirtää rajan käsitettä ennen kaikkea fyysisenä kokemuksena henkilökohtaisista kokemuksista ja inspiroituu rajoista myös sosiaalisina sekä kulttuurisina ilmiöinä pohtien sitä kautta avautuvaa rajojen laajempaa symboliikkaa.

Kuvassa on miestannssija lalttialla kumartuneena eteenpäin nojaten vasempaan käteensä ja pitää oikeaa kättään koukussa. Kuva on musta-valkoinen.

Kuva: Sampo Jaakkola

 

Teoksessa viisi tanssijaa koreografien sanoin “lentävät, kietoutuvat ja koskettavat.”  Teoksen keskiössä on fyysinen, sanaton, kehojen välinen dialogi tanssijoiden välillä. Liikkeen pohjana on kosketus ja parityöskentely. Teoksen koreografit, tällä hetkellä Kuopiossa vaikuttavat taiteilijat Mirva Mäkinen ja Katja Mustonen, ovatkin työskennelleet kontaktin ja kosketuksen parissa jo yli 20 vuoden ajan.

“Pitkään kontakti-improvisaatiota tehneenä ja kokeneena tunnistamme ne hetket, kun tanssi tuntuu siltä kuin se voisi mennä minne suuntaan tahansa, oma keho tuntuu tuolloin rajattomalta. Toisen tanssijan kineettisessä vuorovaikutuksessa oleminen mahdollistaa lentämisen ja kaatumisen pidemmälle kuljettamisen, kuin minne yksin pääsisi”, he kertovat.

Viimeisen kahden kuukauden ajan Kuopion kaupunginteatterin harjoistussalissa on koettu tanssin riemua, kiitollisuutta yhteistekijyydestä ja jaettu henkilökohtaisia kokemuksia rajoista. Kyselyn perusteella aikalailla kaikkien työryhmässä olevien mielestä prosessissa on ehdottomasti parasta ihmiset ja yhteistekijyys. Kaikki jakavat yhdessä rakkauden tanssiin. Lavalla nähdään viisi fyysisesti taitavaa tanssijaa, jotka työskentelevät sekä kontaktissa toisiin että tekevät teoksen sisällä solistista matkaa.

“Koko Suomessa ei taida olla tällä hetkellä näin vahvasti kontaktiin - kosketukseen ja ihmisten välillä tapahtuviin asioihin pohjaavaa esitystä. RAJA:ssa näkee, että "ai noinkin voisi olla ihmisten kanssa", kommentoi teoksen tanssija Jasu Parviainen kysyttäessä, miksi teosta kannattaa tulla katsomaan.

Tanssijoina teoksessa toimivat itse koreografit Mäkinen ja Mustonen sekä Mikko Makkonen (Minimin toinen taiteellinen- ja tuotannollinen johtaja) jaetussa roolissa Miro Purasen kanssa, sekä Pinja Grönberg ja Jasu Parviainen. Valosuunnittelusta vastaa Minimin valo- ja näyttämömestari Veli-Matti Timoskainen ja äänisuunnittelusta Olli Lautiola.

“Teoksesta on muodostumassa hieno, hengittävä, kuunteleva, haastava ja mukaansa imaiseva kokonaisuus, joka varmasti tarjoaa kaikille kokemuksen. Prosessi on ollut todella mielekäs ja hedelmällinen. Ryhmästä on muodostunut hyvin tiivis ja läheinen. Kaikki pelaavat todella hyvin yhteen ja uskon, että se näkyy myös näyttämöllä”, kertoo äänisuunnittelija Lautiola.

Kevään 2023 Kuopion kaupunginteatterissa tapahtuvien esitysten lisäksi teos nähdään keväällä myös Helsingissä. Teos vierailee Spring Break 2023 -festivaaleilla tiistaina 9.5.2023 Stoassa. Lisäksi RAJA on osa toukokuussa ensimmäistä kertaa tapahtuvaa kiertävää 4X-tanssitapahtumaa. Tapahtuman myötä teos vierailee keväällä Kuopion lisäksi Vantaalla, Turussa ja Rovaniemellä kolmen teoksen illassa. Tässä illassa RAJA:sta nähdään lyhennetty kiertuesovitus. Myös syksyllä 2023 teos saa lisänäytöksiä Kuopion kaupunginteatterin Marialla.

“Suosittelemme teosta kaikille, jotka nauttivat liikkeen katsomisesta ja kokemisesta. Uskomme, että teos sopii sekä tanssin että urheilun ja visuaalisen taiteen ystäville. Visuaalisen teatterinautinnon tuo teoksen estetiikka, jossa ihmiskehoa liikutetaan monin eri tavoin”, kertovat koreografit Mustonen ja Mäkinen.

www.minimi.fi/raja