Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.10.2022

Tanssin taloon luovia kantaesityksiä - SPARKS-hanke nostaa esiin kiinnostavimpia kotimaisia tekijöitä

Tanssin talon SPARKS-hankkeen ensimmäisinä teoksina ensi-iltansa saavat lokakuussa Outi Markkulan Kulkue-Parad-Parade Pannuhallissa sekä Milla Koistisen Magenta Haze Erkko-salissa.

 

Kuvassa on tanssijoita, jotka osoittavat toisella kädellään eteenpäin ja tutkien.  Yksi tanssijoista on etualalla.

Kulkue-Parad-Parade. Kuva: Ilkka Saastamoinen

 

Milla Koistisen Magenta Haze tutkii yksilön ja ryhmän välistä suhdetta sekä ilon ja ekstaasin teemoja. Kuvataiteilija Sandra E. Blatterer on loihtinut Erkko-saliin ilmatäytteisistä kankaista värikkään, installaationomaisen maailman, johon yleisö kutsutaan liikkumaan vapaasti. Muotoaan muuttavista tekstiiliobjekteista kehittyy alati uusia merkityksiä ja assosiaatioita esiintyjien leikkiessä niiden materian, tunnon ja äänen kanssa.

“Teatteritilaan liittyy tietynlaisia odotuksia ja käyttäytymissääntöjä, joita olemme halunneet tutkia ja haastaa. Tila on teoksessa kuin muuttuva maisema, jota ei voi täysin kontrolloida” kuvailee Koistinen.

Tilallinen vuorovaikutus muovaa yhteistä kokemusta. Yleisö on tilassa liikkuessaan vastakohtien välisten herkkien rajapintojen äärellä – keskellä etäisyyden ja läheisyyden, yhteenkuuluvuuden ja vieraantumisen, haurauden ja vahvuuden kallistumia. Magenta Haze on koettavissa Erkko-salissa 27.-29.10.2022.

Kulkue-Parad-Parade yhdistää tanssi-, sävel- ja elokuvataidetta

Outi Markkulan kansantanssiin ja -musiikkiin juurtuva Kulkue-Parad-Parade luo, kantaa ja tallentaa perinnettä. Eri Pohjoismaista kotoisin olevan työryhmän jäsenet peilaavat omaa taiteellista historiaansa sekä tradition jatkumona että muuntumana. Miten perinne siirtyy eteenpäin, entä kuinka tuoda tätä matkaa näkyviin näyttämöteoksen kehyksessä?

Ruumiillisen ja kielelliseen muistamiseen perustuvien tekniikoiden rinnalle taiteilijat ovat tuoneet digitaaliset tiedon siirron muodot. Elokuvataide ja live-kuvaus yhdistyvät tanssiin ja musiikkiin näyttämöllä.

”Kansanperinteestä ammentavassa työssä käytetään usein vanhoja arkistomateriaaleja, joihin muodostetaan uusi suhde. Tässä työssä asetimme lähdemateriaalit tähän aikaan ja itseemme, luottaen siihen, että ne kantavat mukanaan jotain paljon meitä vanhempaa - ja toisaalta jotain, mistä emme vielä tiedä” kertoo Markkula.

Prosessin lähtökohtana on ollut kunkin taiteilijan omaan taiteelliseen historiaan perustuvat lyhyet musiikki-, tanssi- ja elokuvadokumentit. Sen jälkeen alkuperäismateriaalit ovat kulkeneet tekijöiden ja taiteenlajien välillä muodostaen eri kerrostumia sisältävän kokonaisuuden. Kulkue nähdään Pannuhallissa 19.-22.10.2022.

Teokset ovat osa Tanssin talon SPARKS-hanketta. Suomen Kulttuurirahaston tukema hanke toteutetaan vuosina 2020-2023. Hankkeessa tuotetaan yhteensä kuusi kantaesitystä Tanssin talon Erkko-saliin ja Pannuhalliin. Muut SPARKS-hankkeen teokset tullaan näkemään Tanssin talon näyttämöillä kevät- ja syyskaudella 2023.

Lisätietoa hankkeesta: https://www.tanssintalo.fi/

Kantaesitykset

Milla Koistinen: Magenta Haze

Ensi-ilta: 27.10.  Tanssin talo, Erkko-sali (Kaapeliaukio 3, Helsinki)
Muut esitykset: 28.10., 29.10.

Konsepti, ohjaus ja koreografia yhteistyössä esiintyjien kanssa: Milla Koistinen
Esiintyjät (vaihtuvasti): Raul Aranha, Simon Chatelain, Fanny Didelot, Milla Koistinen, Jin Lee, Elise Ludinard, Nitsan Margaliot, Angelo Petracca
Musiikki: Grégoire Simon, Paul Valikoski
Tila- ja valosuunnittelu: Sandra E. Blatterer
Dramaturgia: Synne Behrndt
Puvustus: Jin Lee
Tuotantopäällikkö: Jana Lüthje
Tuotantoassistentti: Birke Van Maartens
Tuotanto: Tanssin talo
Yhteistuotanto: Szene Salzburg, apap – FEMINIST FUTURES, a project co-founded by the Creative Europe Programme of the European Union
Yhteistyö: Radialsystem & Tanzfabrik Berlin
Tukijat: SPARKS-hanke: Suomen Kulttuurirahasto
Muut tukijat: NATIONALES PERFORMANCE NETZ Coproduction Fund for Dance, which is funded by the Federal Government Commissioner for Culture and the Media, apap – FEMINIST FUTURES, a project co-founded by the Creative Europe Programme of the European Union, Taiteen edistämiskeskus, TelepART-liikkuvuustuki

Outi Markkula: Kulkue-Parad-Parade

Ensi-ilta: 19.10., Tanssin talo, Pannuhalli (Kaapeliaukio 3, Helsinki)
Muut esitykset: 20.10., 21.10., 22.10.

Konsepti ja koreografia: Outi Markkula yhdessä työryhmän kanssa
Esiintyminen: Katriina Tavi, Outi Markkula, Jukka Tarvainen, Anita Vika Langødegård, Jon Bugge Mariussen, Emilia Lajunen, Eero Grundström, Juhani Haukka
Musiikki: Emilia Lajunen, Eero Grundström
Elokuvaosuudet ja kuvaus: Juhani Haukka
Pukusuunnittelu: Aino Simola
Valo- ja tilasuunnittelu: Oskari Kaarne
Koreografin assistentti: Anni Kaila
Prosessissa mukana pukusuunnittelija: Ingvill Fossheim
Prosessissa mukana dramaturgi: Anna Öberg
Prosessissa mukana muusikko: Olof Misgeld
Tuotanto: Tanssin talo
Yhteistuotanto: Riksscenen Oslo - Scene för folkemusikk og folkedans
Tukijat: SPARKS-hanke: Suomen Kulttuurirahasto
Muut tukijat: Pohjoismainen kulttuurirahasto, Pohjoismainen kulttuuripiste, Taiteen edistämiskeskus